Masthaveri

Home » Aktuellt » Masthaveri

By micke on February 9, 2015. No Comments

metall_sawOm vi ska gradera olyckorna ombord så är man över bord och brand bland de värsta. Sedan är nog att förlora masten en skräck för många av oss.

Vid tester gjorda av engelska Yachting Monthly konstaterade de att en 200 kronors bågfil med nytt bimetall-sågblad är nästan lika effektiv som en specialbyggd vajerkap eller bultsax.

Rostfritt, som är vanligaste materialet i vant och stag har egenheten att inte tydligt förvarna innan de plötsligt går av eller bryts. Ibland kan du se sprickor eller missfärgningar om du tittar noga. Byt i tid.

När det gäller riggen på en cruisingbåt är vanligaste problemet aktre undervant.

Avlasta riggen
När ett vant börjar slacka eller går av helt, gå över stag för att avlasta den sida som saknar stöttning av vantet.

Är det förstaget så går man genast över till läns och så vidare. Tag de lediga fall du har och stötta upp på bästa sätt, och ta sedan ner seglen.

Har du lyckats klara masten, är det dags att göra reparationer. En 19-trådig reservvajer som är lite längre än längsta staget med en pressad gaffel i ena änden. I den andra kapar man till rätt längd och sätter på en lös skruvterminal (typ Norseman).

Ett modernare och mindre skrymmande alternativ är en längd Dyneema eller liknande modern fiber som är lika starkt som stål och funkar också som reservstag, men är lite dyrare. Lätt att splitsa.

Klipp bort riggen
Klarar man inte att hålla masten stående, så kan man genast behöva klippa bort riggen om den riskerar att slå hål på skrovet. Rädda det som går att rädda och bygg sedan en nödrigg – bommen, eller kanske en spribom kan användas. Här brukar mycket fantasi vara behövligt, men läs om liknande händelser så slipper du uppfinna hjulet på nytt.

En stark och underhållen rigg ska tåla till och med pitchpoling när masten pekar rakt ner i en roll …

reservstagNormalt har man med sig en vajer som är minst lika långt som längsta stag/vant (normalt förstaget) och med en skruvbar terminal (typ Norseman) kan du göra ett nytt stag ute till havs. Med 7mm Dyneema får du ett lika starkt föband men som kan klippas och splitsas. Dock en dyrare lösning.

Hydraulisk vajersax kostar cirka 10 000 kronor men klipper effektivt riggen om det skulle behövas. Det fanns liknande lösningar med en “pistol” med krutladdning som skjuter av vajern (Toolova Shoot-it, men säljs inte längre).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *