Säljes: Overseas 35

Home » Aktuellt » Säljes: Overseas 35

By micke on March 1, 2019. 3 Comments

Overseas 35 är en av de absolut bästa båtarna för långsegling i denna behändiga storlek som någonsin konstruerats i Sverige.

Overseas är en ’double-ender’ men med effektivare köl och frihängande roder på halv skädda. Skrovet (nummer 20 av 21 byggda) är byggt på Frisk&Ljung varv i Valleviken på Gotland, men inredningen blev aldrig helt avslutad på grund av sjukdom hos en av varvsägarna som byggde på den för egen räkning.

När vi köpte henne i juli 2015 var hon i helt oanvänt skick och aldrig sjösatt. Vi fixade iordning för segling och sjösatte i september 2015 och seglade sedan över Nordsjön, Biscaya och över en del av Atlanten till Kanarieöarna och Las Palmas där en vinter i ljumna (svenska) sommartemperaturer avnjöts tillsammans med en del arbete med en guidebok över öarna. Vintern 2018 seglade vi henne över till Västindien utan incidenter alls där hon nu varit en tid och överträffat alla våra förväntningar när det gäller seglingegenskaper.

Vi har ett nytt projekt projekt på gång och funderar på att sälja Svea. Båten kommer vi med saknad att prova att erbjuda till någon annan entusiastisk långseglare. En stor fördel är att hon redan är i Västindien och man slipper ett halvårs transport ner längs Europa, över Biscaya och sedan 3-4 dagar till Kanarieöarna och sedan ytterligare 3-4 veckor över Atlanten. Vill du slippa svenska vintern, så är en båt på plats ett bra val!

Bakgrund
Svea var nästan färdigbyggd när den köptes, men det är fortfarande trälister och lite smågrejor som ska skruvas på plats. Vi skaffade nya segel, autopilot, livflotte, byggde elsystem (DC-DC laddningsystem från CTEK) och mycket annat. Men det finns fortfarande alltså en del smågrejor att fixa, men allt viktigt för att kunna segla i Västindien eller Söderhavet är på plats och fungerar.

Båten har fina linjer, seglar mycket bra och får dessutom uppmärksamhet i hamnarna på grund av att den ser ut som en traditionell långseglare. Kölen är halvlång med med en modern utanpåliggande T-buld i 2,7 ton bly som ger bättre seglingsegenskaper än de äldre OS35:orna och mindre djupgående, vilket alltid är bra

Konstruktion
Handupplagd sandwichkonstruktion (20 mm Divinycell) i skrovet. Rullmast och rullgenua och med självslående kutterfock på inre förstaget. Segel (2015) från Sailmasters och Hamell Sails i Karlshamn.

Stadigt och snyggt designat doghouse gör vakterna bekväma i skydd från väder och vind. Däck utan teak (vilket är bra i tropikerna) är målade med effektiv halkskyddfärg. Vetus ankarspel, 60 meter helt ny 10 mm kalibrerad kätting och ett effektivt 20 kilos Spade-ankare (brukar bli bäst-i-test i amerikanska, engelska och franska båttidningar).

Motorn är en 42 hästars fyrcylindrisk Vetus, med rak axel med en Maxprop, flöjlande 3-bladig propeller. Dieseltank på ca 100 liter och en ny fast extratank (rotationsgjuten från Vetus) på 80 liter finns installerad. Kompletterat med ca 100 liter ytterligare från dunkar, men de behövs bara under överseglingar.

160 W solceller för Doghousetaket och en effektiv Air Breeze vindgenerator med egen mast i aktern ger tillräckligt med energi när solen skiner och det blåser för alla behov inklusive kylskåp.

Förpiken har två kojer i olika höjd. Den ena 2,18 meter, men den andra bara 1,75 – för barn eller som stort förråd. I aktern en stor dubbelkoj som hu huvudändan är 1,4 meter och i fotändan 90 centimeter. Lattbotten gör den mjuk och lite svalare att sova i.

Två långa soffor med ett fällbart bord mellan (här kan man lägga gäster), ett pentry på babordssidan med två hoar och gasspis med dubbla brännare och ugn (Techimpex). Toppöppnat kylfack med Waeco kompressor som är tillräcklig att ge frystemperaturer i boxen.

På motsatta sidan ett medelstort navbord i ståhöjd, en del förvaring (som ett stort skafferi) och toalett.

All inredning i mahogny och ask. Jämfört med en modern Beneteau eller Bavaria med bred akter upplevs inredningen mindre men forfarande fullt tillräcklig för två personer med tillfälliga gäster och gott om plats för utrustning.

Den näst sist färdiga Overseas såldes i vintras för 700.000 kronor och den var begagnad och var redan 15 år gammal. Svea har bara seglats i fyra år och är nästan som ny…

Begärt pris: 849 000 kronor

Längd: 10,7 meter/35 fot Bredd: 3,25 m LVL: 8,75 m Djup: 1,7 m Vikt: ca 7 ton Motor: Vetus 42 hk. Konstruktör: Rolf Eliasson

3 Responses to Säljes: Overseas 35

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *