En jolle kan vara praktisk att ha ombord. Det gör det lätt att ankra på svaj och ändå ta sig in till land. För en långseglare är jollen oumbärlig så snart som det blir långt mellan marinorna efter Europa. Vi ska försöka reda ut begreppen inför ett eventuellt jolleinköp.
Att ha jolle till fritidsbåten är inte lika vanligt i Sverige som i många andra länder. Förmodligen för att många förtöjer direkt vid klippan, vilket är nästan unikt i världen. Det gör också behovet av en jolle mindre. Men det blir allt mer populärt att svajankra, och en jolle eller kajak ger också möjligheten att upptäcka mer i närområdet.
Användningsområden
Den tänkta användningen bestämmer vilken typ av jolle du ska skaffa. Egenskaper som mjuk eller hård jolle, antal personer som ska åka samtidigt, budget, om den bör kunna ta en stor utombordare eller kanske till och med möjligheten att segla för avkopplingens skull. Allt dessa faktorer måste räknas in i valet. Research gör man med fördel på någon båtmässa, då det är enkelt att jämföra och också hitta mässpriser. Men för de lite ovanligare jollarna så är det internet som gäller.
Det finns en mängd olika typer av jollar på marknaden, men de flesta väljer en enkel uppblåsbar gummijolle – och den har flera fördelar. Utan luft tar den inte så mycket plats, den kan ta många personer ombord och den dunkar inte mot skrovet under natten när man försöker sova!
En bra jolle bör fungera att ro, eller kanske till och med gå att segla. Barn med en motordriven gummijolle blir lätt impopulära i naturhamnen och kan man få dem att ro eller segla så lär de sig dessutom sjömanskap och att hantera båtar under eget kommando.
Gummijollen
Den uppblåsbara gummibåten är den jolle som blivit allra populärast att ha ombord. Populariteten beror nog främst på att den kan rullas ihop och förvaras i ett sittbrunnsfack och därmed är ur vägen samt att den är stabil i vattnet och också osänkbar (så länge det inte går hål på den!).
De flesta jollar blåser man upp på några minuter och de är sedan redo att transportera besättningen till skärgårdsbutiken eller barnen till den lilla holmen i viken. Gummibåtens botten kan vara plywood eller aluminiumplattor eller ha uppblåsbar botten, då ofta med köl för att gå bättre i vattnet. Pontonerna bör ha stor diameter.
En gummijolle görs sällan i gummi utan snarare i plast eller pvc. Riktigt förstklassiga jollar görs ibland i CSM (Hypalon).
Det kommer också en en generation kajaker, SUP (Stand Up Paddling) och segeljollar med högtryckspumpade skrov som blir mycket stabila. Och här sker en snabb utveckling just nu.
+ Stabila och osänkbara.
+ Tar stor last.
+ Skaver inte mot båten.
FAKTA: Enklast möjliga, PVC från Plastimo, P240LJ har uppblåsbar durk och pontoner Längd/bredd: 2,36 x 1,56 m Vikt: 20 kg PontonØ: 42 cm Lastvikt: 300 kg Motor: max 1 hk
Hopfällbara jollen
Det finns också några modeller som går att fälla ihop. Amerikanska Porta-Bote är av plastskivor och blir ett platt paket och kan surras vid mantågsstöttorna.
Det finns också två- eller tredelade jollar (på engelska ”nesting dinghy”) som är av plast eller trä och halvorna kan placeras i varandra och ta upp mycket mindre däcksutrymme.
+ Tar mindre plats på däck
+ Hård jolle är bättre att ro och segla
FAKTA: Porta-bote. Skrovet består av 6,35 mm tjocka polypropylen-skivor, somär behandlade för att tåla UV-ljus. Längd/bredd: 2,85 x 1,42 m Vikt: 35 kg Lastvikt: 200kg/2 pers Motor: max 3 hk Pris: ca 23 000 kr
FAKTA: Nestaway Pram är en delbar jolle som också går att få i kolfiber. Segel finns att köpa till. Längd/bredd: 2,5 x 1,3 m Vikt: 46 kg Lastvikt: 2 pers Motor: max 3,5 hk Pris: från £2 050
Hårda jollen
Hårda jollar är nästan alltid lättare att ro och ofta går de också att rigga också. Nästan alltid har de också en fast akterspegel vilket gör att du kan sätta på en liten utombordare om du inte vill ro eller segla.
Det tillverkas få träjollar numera, har du tur kan du hitta en gammal. Eller så tillverkar du en själv.
+ Bra att ro/segla
+ Hållbara
+ Bra att släpa.
– Svåra att förvara på däck ej hopfällbara.
FAKTA: Nr 157 är en liten släpjolle framtagen av Jürgen Sass och byggsats finns hos batbyggeriet.eu. Byggsats eller färdigbyggd. Längd/bredd: 2,7 x 1,25 m Vikt: 35 kg Lastvikt: 2 pers Motor: max 1 hk
Segeljollen
Segeljollen kan ha olika material, till och med uppblåsbara segeljollar som kan utrustas med en liten rigg finns. Någon form av centerbord brukar behövas för att avdriften ska bli mindre. Optimistjollen är populär som släpjolle eftersom den har en effektiv rigg och generellt kan köpas begagnad till överkomligt pris. Segeljollen ger också utmärkt möjlighet att introducera barnen till att lära sig mer om båtar och att segla.
+ Miljövänligt och tyst transportsätt.
+ Kan användas för att lära barnen segla.
– Många delar tar plats ombord.
FAKTA: Rotationsgjuten Optimist Qube som är oöm. Längd/bredd: 2,3 x 1,2 m Vikt: 39 kg Lastvikt: 1-2 pers Pris: 16 500 kr
Ribjollen
Vanligast att ha med har den vanliga uppblåsbara jollen varit. De finns kvar men det kommer också en en generation kajaker, sup (Stand Up Paddling) segeljollar med högtryckspumpade skrov som blir mycket stabila. Och här sker en snabb utveckling just nu – och det är många som har ont om plats.
+ Stabila och osänkbara.
+ Planar med motor
FAKTA: RIB med glasfiberbotten från Venezuelanska Caribe C8. Längd/bredd: 2,5 x 1,7 m Tub: 42 cm Vikt: 58 kg Lastvikt: 400kr/3 pers Motor: max 10 hk Pris: €3500
Kajaken
Våra grunda skärgårdar upplevs på bästa sätt från en kajak och att segla ut och förtöja din vanliga båt i någon utskärgård och sedan använda som basläger för lagad middag och bäddad koj, snarare än konserv på spritkök och sovsäck i tält! Det finns små kajaker som inte tar upp stor plats ombord, se reportage och test i På Kryss X-2015.
+ Perfekt för upptäcktsfärder.
+ Bra för med bara armkraft.
FAKTA: XO11 från svenska Point 65°N är tillräckligt liten att ha med på däck på en lite större båt. Längd/bredd: 3,35 x 0,63 m Vikt: 24 kg Lastvikt: 155 kg Pris: ca 12 000 kr.
Bygg egen jolle
Det finns många ritningar att hitta på webben. Och det finns också byggsatser där allt du behöver ingår utom lim och färg och där trä/plywooddelarna redan är tillsågade. Med stitch-and-glue kan du jobba med plywoodbitar och de finns att få i byggsatser för att bli riktigt lättbyggda. Om du är nyfiken på att bygga en båt så kan en jolle vara en bra start för att känna på hur det är att bygga en egen båt.
+ Billigare än att köpa jolle.
+ Stort urval ritningar/byggsatser.
– Några hundra timmar att bygga och du behöver en lokal
FAKTA: Hopfällbara Fliptail 6 är en ritning från woodenwidget.com som kan byggas på material man eventuellt redan har hemma; träribbor, plywood och PVC-duk. Kan utrustas med motor/segel. Längd/bredd: 1,9 x 1 m Vikt: från 15 kg Lastvikt: 150 kg/2 pers Motor: max 3,3 hk Pris: från ca 2 000 kr.
Fixa sliten jolle
Har du en äldre sliten gummijolle så finns det numera bra lagningsmaterial. Från flytande tätmassa som hälls inne i pontonerna och som tätar inifrån, över bra lagningssatser för PVC/Hypalon till mjuk sträckbar gummifärg som gör att båten kan ges en helt ny UV-skyddad yta. En tillverkare är engelska PolyMarine.
Material
Material i jollen spelar sällan särskilt stor roll; det som vi kallar ’gummi’ är i själva verket oftast PVC (polyvinylklorid). I uppblåsbara jollar av bättre kvalitet så kan materialet vara CSM (eller ”Hypalon” DuPont varumärke för materialet klorsulfonerad polyeten) som är ett UV-stabilt syntetiskt ’gummi’ och som uppfanns efter andra världskriget och kom på marknaden 1951. I bland används också PU (Polyuretan) men då vanligast på stora yrkes-gummibåtar.
Nackdelen är att plast påverkas mer av UV-ljus än andra material och har därför en begränsad livslängd vilket kan göra dem dyra i längden. Till viss del går det göra kapell som skyddar pontonerna mot solen. Mjuk plast kan också punkteras av något vasst.
Rotationsgjuten termoplast (polyeten) är också ett bra material för en jolle. Mycket oömt men tämligen mjukt och blir uppruggad när det släpas mot stenar och sand. 100 % återvinningsbar och Pioneer i Norge har nu börjat ta tillbaka gamla jollar för återvinning – ett bra projekt.
Glasfiberarmerad plast (polyester eller epoxi) är samma som i våra båtar och är billigt och hållbart. Men blir ganska tungt. Aluminium existerar också, men är ovanligt för mindre jollar. Dock mycket oömt material!
Det klassiska materialet är trä. Om det bara underhålls ordentligt, kan livslängden vara lika bra som en glasfiberjolle och många gånger längre än en gummijolle. Du kan själv ganska enkelt bygga din egen jolle i plywood som inte behöver bli särskilt tung.
Vikt
Storleken spelar roll, ju mindre desto lättare att förvara ombord. Ju större, desto bättre går den i vattnet och tar fler personer (till en viss gräns så klart). Så minst lika viktigt som materialet kan vikten vara. En jolle som ska med på en båt måste vara lätthanterlig — litet paket och låg vikt! Även gummijollarna väger ofta upp mot 40 kilo och blir tuffa att hantera när de ska i vattnet.
FAKTA: Franska 3D Tender gör mycket lätta PVC-jollar. Tunnare material och däremed lite känsligare för solljus, men med halva vikten, ca 16 kg (2,5 meters jolle)
Långfärdsseglarens erfarenheter
För en långseglare är en jolle en packåsna som används mer eller mindre varje dag och ska transportera besättning, mat/vatten, dieseldunkar och ibland också ett extra ankare med kätting och lina i hård vind. Jollarna slits mycket hårt och vilken som är bästa jollen är ett vanligt förekommande diskussionsämne över hela jorden.
Under min förra långsegling på 1,5 år över Söderhavet så använde jag en hård jolle på 2,3 meter, som kom med båten. Det fanns en liten tvåhästars motor, men den bytte jag mot något annat och köpte ett par ordentliga åror i gran (som senare försvann på varvet och då var det reservårorna; delbara aluminiumåror till en gummibåt. Det funkade det också även om de var för korta).
Denna gång har jag med mig minsta PVC-jollen från Plastimo som jag köpte för 10 år sedan, men använt mycket litet. Den har tyvärr just nu pyspunka i en ventil och pumpen är därför alltid med.
Min plan är att uppgradera till en liten Hypalon-jolle på plats i södra Karibien där märket Caribe tillverkas. Jag skulle gärna ha en hård jolle som är bättre att ro, men de är svåra att förvara på en liten segelbåt och en minsta uppblåsbara gummibåten är en kompromiss. Jag skulle gärna bygga en hård jolle, men förvaringen ombord på en 35 fotare blir svår. När man seglar på haven vill man inte ha en jolle på släp.
Länkar till båtarna omnända i artikeln:
kayaks.point65.com, www.3dtender.com, www.batbyggeriet.eu, www.nestawayboats.com, www.plastimotenders.com, www.polymarine.se, www.porta-bote.com, www.sailqube.com, www.tiwal.com, www.woodenwidget.com
Franska Tiwal 3.2 är en uppblåsbar båt som går att segla. Kul för både barn och vuxna och säljs genom finska Topjolla. Längd/bredd: 3,2 x 1,25 m Vikt: 50 kg Lastvikt: 2 pers Segelarea: 5,2/7 m2 Pris: € 5 490
5 önskvärda egenskaper för en bra jolle
1. Slitstark
2. Lätt att lyfta
3. Enkel att ro/segla
4. Kursstabil vid släp
5. Prisvärd
2 Responses to Guide: Bra jolle till båten