Yrvinds tremetersbåt

Home » Perfekta båten » Yrvinds tremetersbåt

By micke on December 6, 2014. No Comments

Yrvind_23maj_2012Sven Yrvind har haft en serie minimala båtar genom åren. Den senaste under konstruktion i Västervik är en tremetersbåt som är tanken ska seglas jorden runt non-stop.

Yrvind Ten (som i tio fot = 3 meter) byggs av 40 millimeter tjocka Dinvinycellskivorna till ett mycket bulligt skrov. Det finns en utmaning att bli den första som seglar jorden runt i en tremetersbåt kallad “Around in ten” (mer bakgrund på tex Duckworks, Triloboats (PDF).

Sven håller nu på med detaljer i konstruktionen och gör prototyper som han ibland arbetar om. Som han har just plastat igen båtbotten där ett centerbord skulle vara för att istället prova sidosvärd (eng; leeboards) som på en holländsk tjalk.

Han tar med sig 400 kg mat, 100 kg böcker och räknar med att samla vatten från regn på resan som beräknas till 600 dagar. Han har också gjort en överbyggnad som ska behövas för att vända båten på rätt köl igen eftersom Sven räknar med att snurra runt flera gånger med båten.

– There will also be a deckhouse, not for comfort, but to give her rightning moment by boyancy the many times when she will be upside down, skriver Sven på sin webbsida som har en intressant byggblogg.

Vi besökte Sven i somras i Västervik och han var vid gott mod, men menar att det är många lösningar som ska fram i en sådan liten båt.

Sven håller också på att skriva på en ny bok och gör det flera timmar om dagen

Läs mer på www.yrvind.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *