Att ta en gammal båt färdig för skroten för att rusta upp kan kosta mycket mer än man tänkt sig – vi har tittat närmare på det allra mest grundläggande vid en renovering.
I denna tredje del tittar vi på att fixa i ordning en Vega (eller annan 1960-70-talsbåt) invändigt. Även om det går att göra mycket mer, så kan dessa förslag på förbättringar vara en början …
Kojdynor
Dynorna i kojerna brukar lukta, speciellt om det är originaldynorna. Släng allt! Att behålla gammal skumplast och bara sätta på nya överdrag är inte smart eftersom skumplast har kort livslängd innan den förlorar spänsten. Och gammalt skumgummi brukar ofta innehålla mögel och dålig lukt.
Det går att göra dynor själv, det är inte svårt men tar 3-6 timmar per dyna de första gångerna. Komplett sats dynor till en Vega brukar kosta 15-20 000 kronor, men en fjärdedel av detta om man gör allt själv. Och det är inte så svårt och firmor som Östersjökompaniet och Frewi brukar ha det man behöver. Jag brukar köpa skumgummit från Ikea, även om det inte är bästa kvalitet …
Fönster/ventiler
Fönstren på Vega är ett känt svagt område. Finns att köpa med riktigt glas och rostfria ramar i ett kit från engelska Vegaklubben för runt £ 545 + frakt. Att köpa polykarbonat (Lexan) och skruva fast med maskinskruv och gott om tätning (Sikaflex eller butyltejp) är billigare, men blir kanske inte lika snyggt – om man nu tycker att det är viktigt. Cirka 15 timmars arbete och 3 000 – 6 000 kronor för material.
Inredning
Fuktskadad mahogny i inredningen är främst en utseendefråga – så länge inte plywooden har ruttnat eller skikten börjat dela på sig (då bör den bytas). Det går att bleka och färga in så skadorna syns mindre, men varför inte bara slipa ner lacken och måla allt i någon ljus alkydfärg? Kostnad på färg från några hundralappar.
Plasta (epoxi + glasfiberväv) också fast alla skott och kojsidor istället för de original skruvar som troligen sitter ganska löst i flänsarna i en gammal båt.
Pentryt är trevligt om det fungerar. Ny rostfri diskho 1 500 kronor, ny spis från 1 500 kronor. Bänkskivorna får ofta se en hel del vatten och är förmodligen fuktskadade efter 20-30 år. Byta skiva; runt 1000 kronor för en halvskiva plywood med laminat.
Mycket i en båt har att göra med att den inte luktar alltför illa (”skutlukt” är en blandning av mögel, smuts och fukt). Mitt bästa råd är att hyra en ångtvätt med professionell kapacitet (de från till exempel TV-shop duger inte). Rengör allt! Använd gärna något rengöringsmedel som luktar gott.
Att hyra ångtvätt för en helg kostar bara ett par hundralappar. Att köpa en bra ångtvätt kostar runt 10 000 kronor. Arbetstiden beror på hur noggrann du är men bör även för en fräsch begagnad båt, är det troligen minst en helg av hårt (och fuktigt) arbete.
Behandla svartmögelområden genom att pensla på utspädd Boracol (ett växtgift som dödar mögel, men det tar inte bort fläckarna som är kvar för alltid om man inte målar över dem). Boracol funkar fint på teakdäck också (men få Vegor har iofs detta) …
Det finns naturligtvis mycket mer man kan lägga pengar på; säkerhet, navigationsutrustning och ett bra ankare till exempel. Men här beror det på vad som med på köpet och vilka egna krav man har.
Summering
När man lägger ihop vanliga och nödvändiga åtgärder ovan, så hamnar man snabbt runt 30 000 kronor för en lättrenovering. Ska man ha nya proffs-sydda dynor och ny inombordsmotor är det få ungdomar som har råd och då är frågan om det är rätt att försöka rädda den gamla skorven …
Sammanställning för vanliga ‘akuta’ åtgärder för en renovering:
Polering av skrov och överbyggnad; från 400 kr
Ny maststötta/förstärkt huvudskott; 1 600
Nya vant/stag; 5 000
Målarfärg till inredningen; 500 dynor; 5 000
Förstärkning till mastskottet: 1 600
Hyra ångtvätt; 300Totalt: runt 14 000 kronor – men det kan lätt bli 3-4 gånger detta.
Läs också artikeln om nödvändig nödutrustning – det är mer som behövs införskaffas och köpas innan man kan sticka iväg på drömseglingen!
Ännu mer grundläggande information får du genom artikeln 10 steg från landkrabba till långseglare.
One Response to Vissen Vega: Långsegla ett renoveringsprojekt del 3