Att ta hand om gamla nedgångna båtar som kanske bättre hör hemma på skroten, kan det vara en idé? En populär båt att långsegla är Vega.
Vega var en revolutionerande båt på sin tid: Den gjorde att många nybörjare tog sig ut på sjön med hela familjen under sommarsemestern. Vegan var relativt billig och dessutom enkel att segla. Den passade därför fint som nybörjarbåt.
Vegan kom redan i slutet av 1960-talet från Per Brohälls ritbord och närmar sig nu snart 50 år. De sista byggdes alldeles i början av 1980-talet och det lär ha tillverkats drygt 3 400 totalt. Numera står många och förfaller på våra båtklubbar.
Utsikten att någon ska ta hand om alla dessa gamla försmådda Vegor är inte stor, trots att det i grunden är en bra båt. Att skrota en Vega kan kosta tusentals kronor om det ska göras av en firma på rätt sätt, det vill säga källsorteras. Inte mycket går att återanvända. Skrovet kan i alla fall användas för energiåtervinning, det vill säga eldas för att bli fjärrvärme. Eller i framtiden möjligen användas i nermald form som gatubeläggning.
Utrustningen är inte intressant att flytta över till någon annan båt, det är den troligen alltför gammal och sliten för. En blyköl kan man få några tusenlappar för på en skrot ( 5-6 kr/kg), om man kan transportera dit den. En Vega har dock till större delen gjutjärnsköl som inte betalas långt när lika bra som bly.
Så, om man skulle vilja renovera och långsegla en Vega; vad och hur gör man?