Vi hittar Rabalder…

Home » Projekt » Projekt på Svea » Vi hittar Rabalder…

By micke on March 5, 2001. 1 Comment

holmsund_april01

Mars 2001. Vi har bestämt att hålla ögonen öppna efter en bra långfärdsbåt runt 29-33 fot. Jag håller koll på flera webbplatser och på Kapow.net dyker det en dag i mars upp en Vancouver 27, som jag inte ens visste att det fanns exemplar av i Sverige. Det är en båt jag hört talas mycket om och dessutom mött något exemplar i Söderhavet och blivit imponerad av konstruktionen, trots den lilla storleken.

Jag var nästan beredd att köpa båten osedd för det begärda priset på 175.000 kr, vilket är nära nog hälften vad motsvarande årsmodell kan kosta i Storbritannien. Men Åsa lyckades övertyga mig att först åka till Umeå tillsammans för att titta på henne under påsken.

Vi flög till Umeå på påskafton och blir hämtade av Mikael Sjöberg, sälforskare på Umeå Universitet och säljaren Kjells son. Mikael visar oss runt och vi tittar i skrymslen och vrår för att hitta eventuellt dolda fel.

Fyndet på nätet
För att hitta Rabalder så har vi under en längre tid regelbundet haft koll på flera annonswebbplatser för att vara beredd om något intressant skulle dyka upp. Vi har försökt skapa oss en bild av vilka båtar vi kan tänka oss – det innebär att identifiera flera mindre kända typer som ger mycket båt för pengarna.
Med hjälp av en besiktningsman gjorde vi en koll på skick och utrustning som befanns vara i god ordning. Vi kom överens om ett pris och så var vi båtägare igen.

Vi insåg dock att vi skulle behöva lägga ut ytterligare åtskilliga tiotusentals kronor i upprustning av Rabalder – båten är över 25 år gammal och dessutom legat på land i fyra år utan direkt tillsyn.

Tjugosex år gammal

holmsund_april01_vindkraftDet mesta ombord är gammalt och en smula slitet men grundkonstruktionen är mycket solid. Vi gör en lista på allt som behöver åtgärdas och försöker sätta ett pris på vad det skulle kosta oss att fixa detta, för att skapa oss en bild om en nyare båt skulle ge bättre värde för pengarna.

Vancouver 27:orna är kända för sin gedigna konstruktion (mer om Vancouver) och en Vancouver 36:a med doghouse har varit en personlig favorit i nästan 15 år och jag har hållit ögonen öppna efter en typen.

Våra främsta frågetecken var framförallt det vi hade svårt att avgöra själva:

  • motorn, som är en sjövattenkyld original Yanmar YSE12,
  • teakdäcket som nåten har börjat släppa i på sina håll och som kan ha släppt in fukt i däcket som möjligen består av balsa sandwich,
  • osmosis – små håligheter i skrovets ytskikt, oftast i vattenlinjen. Även kallat plastpest.

Vi överväger kostnaderna med att ställa båten i ordning och ger Mikael ett bud som han accepterar efter samråd med sin syster. Vi vill dock att en besiktningsman ska kolla in våra ‘frågetecken’ innan vi slår till och skriver in det i kontraktet…

Dagen därpå åker vi ut med Ann Ohlsson, en tidigare arbetskamrat och hennes bror och tittar på båten igen. Det är sol och snön har börjat smälta. Det är snart seglingssäsong…

One Response to Vi hittar Rabalder…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *