Var i hela världen är vi?!

Home » Äventyr » Svea på äventyr » Var i hela världen är vi?!

By micke on October 7, 2015. 4 Comments

dimma_giselau_kielkanalen

Dimma vid Giselau sluss, en gratis hamn längs Kielkanalen

Efter att ha tryckt på en del från Skillinge, där vi varit ett par veckor (!) för att få hjälp att svetsa en pushpit, så har vi nu rört oss i ganska rask takt ner mot Engelska kanalen och Boulogne-sur-Mer där vi just nu väntar på lite bättre vindar.

Det har blivit många nattseglingar, som mest två nätter i rad. Just den seglingen var vi tvungna att avbryta strax innan gryningen natt två eftersom det gick från hyggligt väder till tjocka på någon sjömil. Vi skulle då strax passera fartygsinfarten till Europoort vid Rotterdam – en plats där en liten båt är ungefär som en groda som ska korsa motorvägen.

Istället letade vi oss in i holländska hamnen Scheveningen – totalt charmlös, men där vi kunde sova ut. Sedan låg dimman kvar utanför och vi väntade till dagen efter för att ta oss ytterligare en natt hela vägen förbi Belgien och lägga oss på gästbojarna i Calais. Gästhamnen skulle öppna slussportarna, men det gjorde de inte (kanske för att vi inte ropade upp dem på VHF – vi har ingen ombord) och sedan slocknade vi och vaknade inte förrän vid lågvatten och att vi ville vidare.

Det är andra gången i Calais och andra gången på dessa bojar. Själva stan har jag aldrig sett mer än de höga stinkande kajerna precis vid bojarna. Men som en plats att sova 5-6 timmar i väntan på att strömmen ska vända fungerar det. Vi ringde Port Control och de släppte faktiskt ut oss, annars kommer det en färja var femtonde minut och om man ska lyda trafiksignalerna (ITSS) så är det nästan omöjligt att komma in eller ur. Tag sikte på aktern på en färja och följ efter …

Nu ska det bli svaga vindar och troligen ska vi försöka ta oss mot Cherbourgh med en mellanlandning i Dieppe i morgon. Vi vill ta oss mot Biscaya så snart det går för att komma över innan lågtrycken blir alltför frekventa ju senare liden hösten blir …

Båten, som köptes halvfärdig, har fortfarande en del som väntar. Som vattentankar, en toalett som går att pumpa, lås och vred till alla luckor, akterlanterna, skruva fast matbordet i durken och så vidare och så vidare. Men mycket är också gjort sedan vi lämnade Skillinge den 23 september.

Dagens långseglartips: Kronan är lågt värderad och det verkar billigare hemmavid – eller så beror det bara på att där hemma vet man var man kan få tag på grejorna billigast. Här går man in på närmaste båttillbehörsaffär och chansen är stor att priserna är i topp.

4 Responses to Var i hela världen är vi?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *