Självklart kan alla långsegla! Men i verkligheten är det bara ett fåtal besättningar som verkligen kommer iväg. Av hundra personer med båt som drömmer om att långsegla är det tjugo av dessa som kommer så långt som att börja förbereda sin båt och planera rutt och mål.
Av de tjugo är det kanske bara två-tre som sedan verkligen kommer iväg på en långfärdssegling som sträcker sig längre än en vanlig seglingssemester (då man förvisso kan komma ganska långt, till exempel är Baltikum eller Skottland båda mycket trevliga mål för en mindre långsegling).
Alla siffror ovan är givetvis uppskattningar, efter- som någon egentlig statistik inte finns.
Vad det beror på att man inte kommer iväg på drömseglatsen kan man fundera på, men några teorier vill jag föra fram.
1. Det-passar-inte-nu
Det är många saker som kan komma i vägen för en långsegling – det kan vara karriären, barnen, äldre föräldrar, huset eller nästan vad som helst. Det är lätt att tänka att ”bara det och det löser sig så …”.
De som redan har långseglat är ofta samstämmiga om att man inte ska skjuta upp avseglingen när man väl bestämt sig – ta hellre ett sabbatsår och se hur du trivs och avgör sedan fortsättningen efter det!
2. Större/bättre/annan båt
Ett vanligt ”misstag” är att gräset (läs båten) alltid är grönare på andra sidan staketet! Man vill ha en större båt med mer bekvämlighet – och inget fel i det. Men när det hindrar dig från att komma iväg är det såklart inte bra. Kan hända funkar
din gamla Vega eller Allegro 27:a lika bra som en Hallberg Rassy 42 eller en Super Maramu 2000.
3. Ska-bara-fällan
Egentligen en variant på de två tidigare – det ska bara till ett nytt pentry eller ny motor eller något annat som man tycker att man måste bygga om eller montera innan man kan ge sig iväg ut på haven. Det mesta brukar gå att fixa på vägen, men naturligtvis ska det vara en någorlunda sjöduglig och givetvis säker båt som man ger sig av med.
I ska-bara-fällan fastnade jag själv innan jag kom iväg 2008, och då höll jag fortfarande alla vägar öppna. Enda bestämda målet efter avfärd var Napoleonviken, fyra timmar från hemmahamnen!
4. Inte pengar nog
Ett reellt problem – den vanligaste orsaken till havererade långseglingar är att kassan sinar. Rätta seglingen efter kassan, ha en ordentlig säkerhetsmarginal och se till att hålla koll på vart pengarna tar vägen! Läs mer om Prinsesstårte-principen i min bok ”Dra dit pepparn växer” …
5. Ingen lämplig besättning
Om ens partner inte är intresserad så blir det svårt att komma iväg. En del löser det genom att segla med vänner och sedan yger den bättre hälften över och seglar med i områden där det är mer dagseglingar och mer turistande.
Det finns också de som tar till en radikal lösning och helt enkelt byter partner, för att kunna genomföra sin dröm.
Till sist
Seglarparet Lin och Larry Pardey (som länge seglade motorlösa 29-fotaren Taleisin) myntade uttrycket som är svaret på alla hinder som beskrivs ovan: Go simple, go small and go now! (ungefär: Hitta en liten båt, utrusta den enkelt och kom iväg nu!).
One Response to Vanliga hinder till att en långsegling inte blir av …