Vancouver 34P

Home » Perfekta båten » Vancouver 34P

By micke on February 24, 2002. No Comments

vancouver34pVancouver 34P är en tung, traditionell långseglare med lång köl med litet djupgående. P:t i Vancouver 34P står för Pilothouse.

Northshores försäljningschef John Hiltunen, som säger att en typisk Vancouver-köpare är en man i femtioårsåldern och vet precis vad han vill ha – kunderna gillar att addera elektronik, autopiloter och ibland också teakdäck.

På varvet har de en karta på väggen där de håller reda på var de olika båtarna befinner sig i världen efter att ägarna brukar höra av sig.

Däckshusversionen är mycket trevlig och har till i år förbättrats med en större navigationsplats med sittplats, i stället för ståplats eller en snedvriden position från salongsoffan bredvid. Tyvärr gör det starka pundet att båtarna har blivit mycket dyrare och varvet märker också av att utländska köpare tvekar.

Jag hittade i en båttidning 1988 bilden på en Vancouver 36 som hade doghouse vilket då var liktydigt med en motorseglare. Jag gillade konstruktionen och har sedan dess ansett att ett doghouse har många fördelar vid segling. Den största är nog att kunna sitta och äta och faktiskt se ut. Många segelbåtar är trånga, mörka och dystra med mörkbetsad mahogny i inredningen med mörka tyger. Jag vill kunna se mig omkring. Ett annat stort plus är att kunna ta nattvakterna “inomhus”. Till och med i tropikerna kan det kännas kyligt på natten.

Nackdelarna är att pentry och toalett ofta hamnar långt fram i inredningen vilket inte alltid är bekvämt när det gungar mycket och man måste laga mat eller gå på muggen.

Vancouver 34 lanserades på båtmässan i London 94 och har fått bra recensioner av de engelska båttidningarna. Hittills har 113 båtar i den klassiska versionen sålts och 22 av däckshusversionen och åtminstone en av dem har hittat till Sverige.

Lillasyster Vancouver 28 är också en mycket gedigen och populär långfärdsbåt. Det finns också två större modeller 38 och 44 fot. Bland tidigare modeller finns 27, 32 och 36 fotare, varav de båda senare kunde fås med doghouse.

Varvet har precis sålt en Vanvouver 28 till en japansk köpare och skall precis skeppa iväg den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *