Väderprognoser på webben

Home » Aktuellt » Väderprognoser på webben

By micke on November 5, 2014. No Comments

metofficeI sommar har vi haft möjlighet att ha internetuppkoppling på flera sätt. Det har gjort det möjligt att testa många olika onlinevädertjänster och jämföra dem.

Norska vädertjänsten Yr.no har på flera sätt varit en favorit, speciellt när vi upptäckte att de också visar GRIB-filer och radar. Ofta ger den klara och lättförståeliga -men datorgenererade – prognoser. Nackdelen har varit de gånger det har varit ett komplicerat väderläge (och det har varit ytterst få gånger denna fantastiska sommar!) då prognoserna diffat mer än vad jag önskat. Men Yr kollas fortfarande flera gånger varje dag.

Danska dmi.dk har blivit favoriten nu när vi seglat i sydliga farvatten. Deras radartjänst har gjort att det varit enkelt att förutse regn och åska nästan på en kvart när och har gjort att vi kunnat undvika en del oväder ute till sjöss. Radartjänsten kollas innan beslut om dagens seglingar görs, och är det möjliga åskväder eller fronter på väg så kollar vi varje timme vilken riktning de tar.

DMI levererar också grafiska prognoser som både är lätta att tyda och tycks vara ganska tillförlitliga. Vi använder framförallt landväderprognoserna eftersom vi seglar nära land och sjöväderprognoserna inte är skapade för kusterna (Farvandsudsigter är text och inte grafiska).

Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut i Norrköping (smhi.se) har en del grafiska försök, som i oktober (2014) kom i en ny grafisk presentation. Men SMHI har meteorologer som bedömer väderläget och det kan vara värt mycket när kommande väder är svårtolkade för oss amatörer. Kollas varje morgon.

Sjöfartsverket har också sin Viva-app som också finns som en webbsida (kan behöva en plugin)- här får man uppgifter från olika väderstationer i realtid. Kan vara mycket användbart!

På Ipaden har jag också en Gribfilsläsare (iGrib) som jag tagit fram ibland, men har hittills inte blivit så imponerad. Jag måste dock använda den mer för att bli bättre bekant med den.

En favorit på haven är annars att engelska Metoffice surface pressure charts och DWDs bodenanalysen finns på webben. De utgör samma källa som meteorologerna själva använder och efter lite övning kan vara en mycket bra källa till information.

Det finns många fler sätt än dessa, och alla har sina favoriter. Men radioutsändningar är numera nästan helt utkonkurrerade, liksom intalade telefonmeddelanden (där man faktiska slapp lyssna genom alla områden för att sedan ha tappat koncentrationen när sitt ”eget” område lästes upp).

En trevlig funktion, som kanske inte har direkt med vädret att göra, är solfaserna på sajten prognosen.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *