Denna helg sitter jag och funderar på innehållet – hur mycket av varje är lagom, vad måste man veta och vad är bara “trevligt-att-veta” och kan hoppas över på grund av platsbrist.
En bok trycker man på ark och nästan alltid betyder det att sidantalet ska vara delbart med 16 av trycktekniska skäl. Redan när jag började skissa på den här boken 2007 var jag upp i nästan 400 sidor, men kom fram till att det var bättre att dela upp boken i flera delar och den första delen bara skulle handla om planeringen och så långt som till Helgoland (för att få med grunderna om tidvattenberäkning) och vara på 192 sidor.
Men det är såklart mycket mer som kanske borde få plats – vad skulle du absolut vilja se?!
Boken är klar till 70 % så det finns viss mån att ta med eller byta ut någonting. Jag har precis tagit ett beslut att dra ner på sjukvårdsdelen och bara ta med de delar som är viktiga innan man sticker iväg – själva delen om hur man behandlar får komma senare …
Så här ser planeringen ut just nu:
Kapitel 1. Inledning. Hur lång är en långsegling, vad innebär en längesegling och vad är bit-för-bitsegling? Varför vill så många svenska långsegla och vad är de vanligaste hindren. Här finns också svaren på den 10 vanligaste frågorna om långsegling – för de som aldrig kommer längre än första kapitlet i en bok 😉
Kapitel 2. Världens 9 bästa seglingsvatten. Skottland & norra Europa, Medelhavet, Atlanten, Västindien, Söderhavet, Sydostasien, Arktis och Antarktis bland annat.
Här finns också en världskarta med alla distanser i nautiska mil till de flesta platser runt jorden för att göra en tidig plan.
Kapitel 3. Den perfekta långfärdsbåten
Go simple, go small and go now. Hur en tappad sug kan vara bra för dig! Tips på billiga segelbåtar, eller kanske bygga nytt? Här finns också långfärdsmotorbåtar och båtar som passar på Europas kanaler.
Kapitel 4. Ekonomi inför och under seglingen. Prinsesstårteprincipen – satsa på rätt båt för din budget och få pengar kvar till själva seglingen. Lite om att jobba innan och under seglingen.
Kapitel 5. Papper. Försäkringar, båtregistrering, moms, pass, försäkringskassan och in/utklarering.
Kapitel 6. Utrustning. Gör kloka val när det gäller
Kapitel 7. Kommunikation. Hur håller man kontakten, laddar ner väder och håller kontakten med nya vänner.
Kapitel 8. Säkerhet och sjukvård. Säkerheten i första rummet. Vad ska man ha med sig i sjukvårdsväskan och hur förbereder man sig.
Kapitel 9. Mat, vatten, bunkring och fiske. Bra lättlagad mat som mättar, laga efter vad som finns och vad ska man köpa med sig. Rätt bunkring. Hur håller man sitt vatten fräscht, eller är vattenmakare bättre?
Kapitel 10. Veta mer. Böcker, webbplatser, föreningar – det finns många sätt att hitta information. Andra sätt att långsegla, lifta runt på haven. Transportera sin båt.
One Response to Vad vill du ha med i boken?