Go simple, go small and go now är ett jättebra uttryck som borde tjäna som rättesnöre för fler när vi planerar vår långsegling. Vad är minimum för att klara sig över Atlanten?
Det finns ingen övre gräns för hur mycket utrustningen ombord kan kosta – minst det du har sparat ihop är väl en tommelfingerregel?! Även jag fastnar i fällan att sitta och fundera på var watermakern kan få plats och om en 32 tums tv skulle gå in på skottet …
Jag brukar komma på mig själv när jag läser annonserna i båttidningarna att en viss pryl bara kostar 12 000 kronor, men inser snart att det snabbt blir en mycket större summa på slutnotan. En summa som kan äventyra långseglingen!
Prisexemplen nedan är verkligen bara exempel mellan tummen och pekfingret – senare ska jag gå in på varje område av utrustning och ge fler och tydligare prisindikationer.
Måste-ha
Den viktigaste punkten är vad man måste ha. Hit hör säkerhetutrustning för besättningen. Men även här är det lätt att gå för långt och förköpa sig! Senare ska vi också titta på listorna prioriteras och trevligt-att-ha …
Flytväst
Men där man börjar är kanske en flytväst och en livsele (och beslag för några punkter ombord + jackstays) 500 kronor för selen (om den inte är inbyggd i flytvästen). En flytväst bör ha en sprayhood och (dubbla) grenband för att vara effektiv.
Enkel uppblåsbar flytväst 500 kr
Livsele 300 kr
Fästen för livselen 3 x 100 kr
Jackstays 1000 kr
Livflotte
Livflotten är bra men inte helt nödvändig. En bra livflotte i god kvalitet kostar mycket, men man bör nog ändå undvika de billigaste kinesiska flottarna även om de kanske bara kostar hälften.
En annan alternativ metod är att ha flyttankar i båten och stanna ombord. Dyrare och kanske inte så lätt att montera i en gammal båt, men en tanke att dröja kvar lite vid (mer om detta kommer).
Livflotte 4 pers i plastskal 25 000 kr
Nödsändare
En nödsändare är bra att ha även om man måste vara beredd att lösa de mest akuta problemen själv. Det finns numera många sätt, från EPIRB, över PLB till små sändare som också kan skicka SMS och mejl. Jag har satsat på en PLB (Personal Locator Beacon) som jobbar på samma frekvens som Epirb, men som är registrerad på en person snarare på en båt. Mindre och billigare. Dock dyrt att byta batteri vart femte år.
Men de små “frilufts”-sändarna som också använder satelliter, som Spot och Delorme kostar ännu mindre och kan också användas till enkel textkommunikation som jag också skulle kunna tänka mig att komplettera med.
PLB nödsändare 4000 kr
Man-över-bord utrustning
Något sätt att få upp en besättningsperson ur vattnet måste finnas. Ännu viktigare är att det är övat (och detta återkommer jag till senare). Jag har testat många olika metoder och en slinga i ett rep så man kan dra personen till båten i stället för att försöka manövrera båten intill en person är det bästa så länge den kan hjälpa till själv.
Rescueling 900 kr
Brandsläckare
Att varnas med en brandvarnare och sedan kunna släcka en brand är ett måste på havet – att bara hoppa överbord är ofta ett dåligt alternativ långt från land.
Brandvarnare 200 kr
Brandsläckare 2 x 2kg 600 kr
Det finns mer som kommer i en senare artikel …
2 Responses to Vad kostar utrustningen?