Vad i skeppsapoteket?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Vad i skeppsapoteket?

By micke on September 4, 2001. 1 Comment

skrivmaskin_emailFråga: Vi skall segla till västindien och kommer att avsegla från Portugal i början av November. Vi kommer att ha ett skeppsapotek med oss. Vi har dock vissa problem, trots att jag är läkare, att veta vad som gäller för de narkotiska preparat som vi kommer att ha med oss i mycket begränsad mängd. Kan ni vara behjälpliga med information om detta? Både läkemedelsverket och Sjöfartsverket hat meddelat att det inte hamnar på deras bord.

/Niclas

Svar: Vad jag vet är det inga problem, så länge det är uppenbart att det är ett skeppsapotek. Man undviker problem genom att inte ha ampuller med narkotika, utan att ha dem som stolpiller istället. Nålar + ampuller kan väcka misstänksamhet. Nu är jag ingen läkare, men fick bra hjälp med mitt eget apotek, och jag hade inga ampuller för att undvika problem. Stolpillerna är lika bra.

/Milo

Svar 2: Vad jag vet är att om man skall ha ett skeppsapotek, så vill gärna Apoteket Svanen på Linnégatan i Göteborg ta hand om det. Som du säkert vet finns ett antal olika specifikationer på skeppsapotek beroende på fartområde (på vilka vatten fartyget färdas) och besättning.
Eftersom du är läkare, förmodar jag att du redan satt ihop en lämplig låda.
Vad som gäller i andra länder är svårt att veta. Dels kan kanske Svanen ge viss information och dels borde väl respektive lands beskickning kunna informera om läget. Men får man svar, kan de säkert bli olika beroende på vem man frågat, det är något jag lärt mig.

Vad jag själv tror är att det i princip är förbjudet med narkotiska preparat i de flesta länder, åtminstone om man tar i land preparaten (varför skall man nu det?).
Själv har jag några gånger haft morfin för avancerad smärtlindring ombord och ofta även en läkare ombord, men, ta i trä, ännu så länge har jag knappt behövt använda något alls i medicinlådan, allra minst morfinet.
Jag hade, om det skulle ha upptäckts av en ev “flygande” (flytande) kontroll, tänkt ut en lämplig och sanningsenlig förklaring på varför jag hade morfin ombord. Jag hade det ju inte för att kunna använda det till lands (där finns ju andra läkare), utan till sjöss, långt, långt från någon hamn. Vad man har på internationellt vatten bör ju främmande makter inte ha någon åsikt om. Däremot måste man kanske visa att man dels har narkotikumet inlåst på ett säkert sätt och dels kanske att man kan använda det adekvat.

Jag har blivit uppbringad (Guadeloupe) resp tullgenomsökt (Irland resp Skottland), men de har inte tagit medicinlådan på tal. Däremot har de varit på jakt efter annat, men lyckligtvis hittade knarkhunden endast brödsmulor (man kan ju trots allt aldrig vara helt riktigt säker på att ens chartergäster inte varit i kontakt med förbjudna medel). En fräck, dyr nöjesbåt med ett antal yngre personer ombord, nyss komna från Västindien, är ju självklart ett hett objekt för tullarna och drogpolisen. Vi får väl vara tacksamma för att gör sitt jobb och att de hindrar oss långseglare att få katter bland hermelinerna, så att säga.

Vad jag däremot fått argumentera om hos somliga myndigheter är harpunen. Det är ju på de flesta platser förbjudet att använda den, men jag vill ju ha kvar min nöd- och livräddningsutrustning, särskilt om jag seglar “one-way”, dvs inte återkommer till platsen de vill att jag skall lämna in harpunen vid. Med logiska, vänliga argument har jag klarat den situationen. Myndigheter är i allmänhet inte omöjliga att ha att göra med, trots rykten om motsatsen, om man tar dem på rätt (respektfullt) sätt.

Ibland får man fylla i papper där det skall anges om man har narkotika ombord. Jag är inte säker, men jag tror att jag “glömt” bort att ange morfinet då, för det är ju “bara” smärtlindring. Att kryssa i ja-rutan torde sannolikt ge vissa problem, problem man inte vill ha eller hinner ta hand om, när man har gäster och ett schema ombord.

Vapen, utom nödraketer och skeppskniv, har jag aldrig haft ombord. Det har däremot gärna amerikaner, men jag upplever dem mer paranoida än oss (vi är kanske naiva i stället). Deras vildavästern-arv och NRA (Nat. Rifle Ass.) har skapat en annan grogrund för synen på attack och försvar än hos oss. Vad som är rätt eller fel i fråga om vapen är personligt. Kanske skulle jag ha varit mer benägen till att ha vapen ombord, om jag seglade i vatten med notoriskt dåligt rykte, men då seglar jag hellre en omväg.

Lycka till, Niclas, på dina seglatser och må hälsan stå dig bi!
Det behövs f.ö. fler läkare på sjön.

/Lasse

Svar 3: Jag rekommenderar att man har en innehållsförteckning över allt i medicinlådan och att man redovisar den vid inklarering. I övrigt är det väl bra att ha ett intyg från sin läkare (kollega?) att man behöver medicinen.

Det är för övrigt bra att ha en förteckning över allt löst man har ombord. På en del platser är dom lite petiga speciellt vad gäller elektronik och förstås vapen om man har med det (vilket är 100% strul och 0% nytta).

/Lennart

One Response to Vad i skeppsapoteket?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *