Utrustning: vantskruvar

Home » Projekt » Fingalprojektet » Utrustning: vantskruvar

By micke on April 7, 2012. No Comments

Sta-lok i kromad brons med toggle och skruv-terminal

Det är ett någorlunda väl känt faktum att vantskruvar helt i rostfritt kan skära ganska enkelt under stora krafter. Man brukar istället använda en kropp av brons som är ett mjukare material och som inte skär mot skruvarna i rostfritt.

Hasselfors, eller Seldén som det heter numera, har vantskruvar med kropp i kromad brons (som dessutom var på rea på Benn’s för 441 kronor för 7/16″). Nu kostar vantskruvarna på Benn’s 551 kronor och Sta-lok-terminal 290 kronor och en Seldén toggle 161 kronor, totalt 1002 kronor styck.

Men efter lite research hittade jag firman Sta-lok i England som är mest kända för sina terminaler som man kan skruva på själv – perfekt när man inte vet exakt hur långt ett vant eller stag kommer att bli (eller för nödsituationer).

Sta-lok i okromad brons

De gör också vantskruvar och jag hittade en kombination som hade både inbyggd toggle (som sätts mot röstjärnet) och med inbyggd Sta-lokterminal i den andra änden. Kromad brons (finns även oförkromade) och med ett fördelaktigt pris eftersom både toggle och terminal (som kan kosta flera hundra kronor de med) redan var med i priset.

Att skicka från England kostade bara 26 pund med Fedex och skulle ta 3-4 dagar (men det var påsk). Totala priset blev cirka 5 200 kronor för sju vantskruvar vilket ger drygt 740 kronor per styck (och då är toggle och skruvterminal redan med i priset) för storleken 7/16″ och 6 mm vajer. Det kan löna sig att göra lite research!

Från början övervägde jag i stället att använda jungfrur, som på ett gammalt skepp – med moderna material är det inte alls en dum idé. Men det är lättare att spänna upp riggen med vanliga vantskruvar.

Rostfri vantskruv från Sta-lok med insertgängor i brons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *