Uppdatering: kostnader och arbetstid

Home » Projekt » Fingalprojektet » Uppdatering: kostnader och arbetstid

By micke on April 4, 2012. 2 Comments

Det blir att leva på filmjölk ett tag framöver ...

Fingal kom in i båthallen 2 februari och har nu varit inne lite drygt två månader och vi har (bara) gjort 273 timmar praktiskt arbete.

Det är inte så många timmar som jag hoppats, speciellt som jag innan start räknade med att det skulle ta 1200 – 1500 timmar och det är en lång bit dit. Sedan har det varit 30-40 timmar research också, men detta räknar jag inte till den arbetade tiden

För budgeten har det hänt mer; hittills har köpta och i vissa fall beställd men inte levererad utrustning kostat nästan 109 000 kronor. Totalbudgeten är 250 000 kronor.

De stora posterna hitills är rundhulten (mast, bom och gaffel) 25 000 kronor från Mast-Mats i Hudiksvall och de tre segel jag beställt  från Birger Sjöbergs firma Sailmasters kostar 36 625 kronor. Dessa poster är inräknade ovan.

Fler kostnader
Elmotorn är beställd, men det är fortfarande en osäkert vilka batterier som får plats under durkarna. Motorn kostar 73 270 kronor, men då ingår allt som behövs som kabel, batterimonitor, dubbla laddare, foldingpropeller och mycket annat. Men dock ingår inte batterier.

Batterier behövs fyra till åtta stycken för knappt 6000 kronor styck – jag tror vi satsar på fyra 100 Ah batterier, som med 24 volt blir 200 Ah. Varje batteri väger 35 kilo så det är 140 kilo som ska placeras så lågt som möjligt. Möjligen kommer särskilda plattare batterier (110 mm bredd endast) att införskaffas, som kan passa bättre i den trånga kölskarpen.

Övriga kostnader som jag beräknar tillkomma är utrustning till riggen; block, fall, beslag, vajer till stag/vant, winschar, som kan kosta runt 20 000 kronor. Ventiler/fönster är heller inte beställda ännu, väljer vi brons kan det vara flera tusen kronor per ventil. Men jag funderar på att göra dem själv!

Tillkommer gör alla småprylar på slutet – allt från skruv och lim till färg och annat som behövs men som inte är inplanerat …

2 Responses to Uppdatering: kostnader och arbetstid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *