Test: Genvägsbok

Home » Veta mer » Andras böcker » Test: Genvägsbok

By micke on February 26, 2015. No Comments

genvagar_1Hydrographica gör sjökort över områden där inte Sjöfartsverket inte bryr sig – främst grunda utskärgårdar och insjöar. Nu tipsar de om 85 genvägar i Stockholms skärgård.

Åke Améen var en föregångare till mycket. Från 1940-talet och framåt besökte han vikar och sjömätte med blylod och mätsticka och gjorde flera mycket uppskattade böcker om både naturhamnar och leder på ostkusten. Nautiska förlaget tog över idén med hamnguider och nu har sjökarteproducenterna på Hydrographica gått vidare med lederna, eller åtminstone genvägarna. Med sedvanliga mycket tydliga sjökartor i skala 1:10 000 upp till 1:3000, finns flera mycket fascinerande leder – en del kända sedan länge och andra går på områden som i vanliga sjökorten bara är mörkblå fält, som indikerar djup mellan noll och tre meter, områden de flesta brukar undvika.

Under den rekognoscering inför artikelserien om våra kuster, provade jag (ombord på segelbåten Roobarb) flera av de föreslagna genvägarna och eftersom jag själv är mycket förtjust att hitta alternativa färdvägar på sjön utöver de svarta farleder som Sjöfartsverket ritat in i våra båtsportkort, så passar denna bok mig perfekt! Jag har gått in och ut ur smala sund under flera dagar och boken har gjort att jag tagit omvägar för att kunna prova genvägar. Det kanske inte så Lasse Granath, Jesper Sannel och Joakim Lannek på Hydrographica hade tänkt sig det, men jag tror de förstår!

Ritade sjökort kombineras med flygfoton där man faktiskt ofta ser grunden och växtligheten. Om boken bara haft det ena, hade det inte blivit lika bra.

I början av boken finns också deras nya översiktskarta över skärgården, som ä perfekt för planeringen och till och med är tillräckligt bra för att man kan linka sig i hamn när plottern ger upp …

Pris: ca 395 kr + porto (Beställs genom Hydrograpica)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *