Test: Expanderbar vattenslang

Home » Utrustning » Testade prylar » Test: Expanderbar vattenslang

By micke on February 20, 2016. No Comments

magic_hose_vattenslangSeglar man söderöver måste man ha egen vattenslang – marinorna står inte för den servicen. Vi har testat en expanderbar slang ombord på Svea.

Traditionella vattenslangar tar upp mycket plats eftersom man gärna vill ha åtminstone 15-20+ meter för att kunna nå från bryggans vattenpost fram till däcksförskruvningen där man fyller vatten. Men vanliga trädgårdsslangar i den längden blir mycket otympliga; svåra att rulla ihop och tar mycket plats att förvara.

Därför köpte vi en “Magic hose” med en mycket mjuk och expanderbar slang i silikon(?) som är inuti ett tyghölje som kan sträckas ut till den längd man har köpt – i vårt fall 23 meter (ej kontrollmätt) från en slang som bara är 7 meter från början till cirka tre gånger längden.

En bra idé, men undermålig kvalitet gjorde att vi var tvungna att göra vår första reparation efter att bara ha använt den 5-10 gånger.

Problemet var att tyghöljet lossnade från ena änden där man kopplar in pistolmunstycket – troligen eftersom det blir en del böjningar fram och tillbaka när man använder slangen. Då visar det sig att innerslangen kan expandera mycket mer – precis som i en tecknad film från förr fylldes slangen med vatten och där inte ytterhöljet begränsade expansionen blev den stor som en handboll och sedan exploderade och blötte ner slangens användare från topp till tå (medan denna skribent hade mycket roligt!)

Mindre roligt var det att försöka reparera den, plastdelarna är av mycket låg kvalitet och vi provade att limma ihop för att minska belastningen och sedan förstärka med tejp. Troligen håller det inte så länge och vi har börjat titta på en ny slang.

Ska man säga någonting positivt så är den mycket lättstuvad i båten och idén är det inget fel på, bara kvalitén.

Pris: 429 kronor för 23 meter expanderad slang (inköpt hos Cdon). Genom tex. Amazon (UK) eller AliExpress (Kina) kan man köpa vad som verkar vara samma slang och längd för under en hundralapp (£6,25).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *