Svea i Portugal

Home » Äventyr » Svea på äventyr » Svea i Portugal

By micke on November 7, 2015. No Comments

lexioes_marinaEfter ett par långa dagseglingar när vi startat innan gryningen (som iofs är mycket sen vid denna tiden på året) har vi tagit oss drygt 100 M från Muxia till Porto, eller rättare sagt Lexioes [Lej:tjoos] strax utanför Porto.

I vårt tidigare inlägg berättar vi om tampen i propellern och det ytterst snuskiga vatten som marinan består av …

Tampen fixade vi med dykmask och båtshake när solen kom fram och sikten i vattnet blev bättre. Tampen hade tippat i vattnet precis inne i hamnen när lotsbåten gjorde stora svall – helt i onödan eftersom dom bara skulle 50 meter – och vi rullade omkring (alla båtar inne på marinan rullade kraftigt) och en 14 mm akterlina gick i sjön och sögs ett par minuter senare in i propellern när vi backade.

Vidare söderut
Enligt prognoserna blir vädret betydligt bättre redan i helgen och en svag medvind ska snart börja blåsa. Diskussionen bland besättningarna i hamnen är att hoppa över alla mellanhamnar och gå direkt på Lissabon – de flesta som kommer från norra Europa har upplevt en ganska kraftig sänkning av marinornas standard – men i ärlighetens namn har marinapriserna gått ner kraftigt samtidigt!

Vi tror också vi tar ett par ordentliga etapper söderöver eftersom det tycks finnas en brytpunkt runt Peniche (udden på Portugals kust) där vädret söder om är bättre. Vi är ju väldigt sena på året att ta oss ner mot Kanarieholmarna. Den ständiga nordanvinden som jag hört alltid blåser i Portugal, blåser tydligen bara på sommaren. På vintern (vilket det tydligen redan är, trots att vädret är ungefär som svensk sommar – även inklusive de senaste regnvädren) blåser det ofta sydliga vindar.

Därför är det viss frustration bland besättningarna här i hamnen att komma vidare ner till den riktiga värmen!

Prisläget i Portugal
Portugal är dyrare än Spanien på det mesta, förutom restaurangpriserna som är lite bättre här – fast fortfarande billigare än hemma i Sverige. Vi har idag (skämskudden kommer nästan fram) varit på Ikea, ätit både köttbullar och jultallrik (det är ju november – det är hög tid!) varit på Imaxbio för att se såg ”Spectre” och handlat mat på Jumbo. Billigare än Sverige, men som sagt lite dyrare än i Spanien. Jag har gjort lite prisundersökningar för att ta reda på VAR man bäst handlar olika saker. När man är förbi ett land är det ju nästan försent att inse vad man borde ha köpt med sig (ett led i detta är att vi gör en större beställning av reservdelar och annat till en adress i Sverige och flyger sedan hem och hämtar det – mer om detta senare!)

Dagens långseglartips:  Med lite tålamod och ett inte alltför pressat tidsschema kan man göra ordentliga undersökningar och hitta bättre pris eller bättre service. Vi har ibland tagit hjälp av vänners vänner eller till och med Cruising Association’s, Ocean Cruising Club’s eller Kryssarklubbens utlandskontakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *