Spaning: Den annorlunda långfärdsmotorbåten

Home » Aktuellt » Spaning: Den annorlunda långfärdsmotorbåten

By micke on October 16, 2015. No Comments

acharne1En kappseglingsbåt ombyggd till bränslesnål långfärdsmotorbåt. Är det framtidens melodi?

Om långfärdsmotorbåtar har jag skrivit en del om tidigare och också undersökt marknaden och inte hittat så många. Tugs och trawlers är relativt vanliga i USA och där finns också Steve Dashews 64-130 fots segelbåtsliknande smala aluminiumbåtar som verkar spännande och kapabla (mer om FPB).

Häromdagen snubblade jag över en konverterad kraschad segelbåt i kolfiber/epoxi som förlorat masten under en kappsegling, ombyggd till en långfärdsmotorbåt med gott om utrymme och litet hydrodynamiskt motstånd i vattnet och därmed mycket låg bränsleförbrukning.

Superlätt trawler
Längden är 80 fot, cirka 24,4 meter, med plats för ett par med tillfälliga gäster i två hytter. Inredningen är inte så mycket ändrad från kappseglingstiden och är tämligen spartansk. En ordentlig överbyggnad har tillkommit och här finns bland annat en styrplats förutom lite sociala utrymmen. I övrigt syns kolfiberbalkar och förstärkningar ganska påtagligt i inredningen.

Båten Acharne, en ”ultra-light displacement trawler” (vikten är drygt 20 ton), är nu till salu för drygt 7 miljoner kronor (749 000 US Dollar). Ligger i Antigua i Västindien, men de har gjort en del långa resor och då dragit runt 2,7 US gallon/h i 10 knops fart (ca 10,2 l/h). Räckvidden är 2800 M i 8 knop med en Cummins 210 hk och bränsletankar på 2700 liter vilket säger strax under en liter per nautisk mil i ekonomifart.

Skrovet i kolfiber/epoxi och 20 mm nomexkärna är oförändrad sedan segelbåtstiden. Den djupa kölen är ersatt med en grundare köl med 5 ton utanpå och 6 ton ballast inuti båten. Här finns den största förändringen. Den grunda kölen är kompletterad med stabilisatorer som gör att krängningarna nästa försvinner.

Fler exempel
I den konstruktionstävling vi hade i På Kryss 2014 så hade segelbåtskonstruktören Lasse Norlin (bland annat Allegrobåtarna) lämnat ett förslag med en 60-talskonstruktion av en segelbåt där han tagit bort rigg och köl och menade att det skulle kunna vara en ekonomisk motorbåt för 2020-talet. Troligen har han en poäng och kanske kommer fler exempel på detta framöver. Redan nu görs samma kommersiella katamaranskrov både som motor- och segelbåt

 

Mer info om Acharne finns här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *