Smitta från myggor

Home » Aktuellt » Smitta från myggor

By micke on January 29, 2016. No Comments

mygga_700pxPrecis som fästingar hemma kan smitta dig med TBE, så kan den obetydliga stickmyggan sprida många och ganska otäcka sjukdomar.

Det finns över 30 000 kända myggarter i världen. Värst är nog malaria, vilket fortfarande finns i stora områden i världen. Och även malariamedicinerna är ganska otäcka och ska tas i långa perioder både före, under och efter besök i ett smittat område.

Förebygg
När det gäller myggor finns de få förberedelser att göra. Myggmedel bör appliceras speciellt på nedre delen av benen och anklarna – de flesta myggor flyger lågt. Långa byxben är bra. Utom- lands finns ofta starkare myggmedel att hitta, men se till att inte få det i munnen (genom att till exempel ta upp mat med handen och sedan stoppa den i munnen efter att ha strukit på myggmedel).

De vanligaste myggmedlen du kan köpa i svenska butiker ger sällan ett fullständigt skydd.

Myggmedel innehållande DEET (dietyltoluamid) är vanligast. Den högsta tillåtna nivån är inom EU på 20 viktprocent DEET. Över 50 viktprocent rekommenderas inte, då det inte längre är hälsosamt. DEET räknas som ett bekämpningsmedel och är giftigt. Finns i MyggA, Djungelolja och US622.

Ett alternativt verksamt ämne är PMD (p-mentan-3,8-diol) som utvinns ur Eucalyptus citriodora, men som också kan framställas syntetiskt. Finns bland annat i Sjö&Hav myggmedel och NoSkito medan MyggA Natural är borta från Cederroths sortiment.

Ett nytt medel är Icaridin, som har visat sig vara effektiv mot mygg som överför malaria och denguefeber, och rekommenderas av WHO. Icardin är mindre hälsovådlig och har längre effektiv skyddsverkan än DEET. Ett par sådana medel som säljs i Sverige är DR1 och Autan Protection Plus.

Läs ett myggmedeltest från 2015 från Testfakta.

Ibland kan du köpa effektivare medel i det land du besöker, men se till att ha med ett grund- lager från Europa. Myggmedel brukar vara effektivt mot myggor mellan fem och åtta timmar.

Ligger man på en ankarplats med lite bris klarar man sig bättre än i land. På natten kan man hänga ett myggnät runt kojen, helst impregnerat med irgarol/permetrin. Även fläkt (eller luftkonditionering) håller i viss mån myggen borta. Det finns mygg som är dag- gryning/ skymning- eller nattaktiva. Tyvärr innebär det att det inte finns någon säker period på dygnet, även om gryning och skymning brukar betyda mest myggaktivitet.

Behandling av insektsbett
De flesta myggbett försvinner av sig självt ganska snabbt och enda symptomet är att de kliar. Den största risken är egentligen att du kliar sönder bettet och att en infektion uppstår i såret som kan kräva vård. Antihistamin kan användas för att förebygga och behandla mygg- bett (och bett från andra stickade djur också). Hydrokortisonsalva kan mildra symptomen. Paracetamol kan ges mot feber och smärta, vid dengue- eller chikungunyafeber.

Läs mer om dengue, chikungunya, zikafeber och malaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *