Smart USB-laddning

Home » Utrustning » Testade prylar » Smart USB-laddning

By micke on May 8, 2017. No Comments

På väg söderut för vintern med minimalt med fast installerad elektronik ombord så sköts navigeringen med hjälp av digitala sjökort i surfplattan. En iPad har 8-10 timmar batteritid och det räcker nästan alltid – när sjökorten inte behövs så stängs plattan ner och drar bara lite ström.

Men ibland kan en kontinuerlig laddning behövas och förutom att använda en inverter som gör om 12 volt till 230 volt. Som sedan i sin tur görs om till fem volt, så kan man gå direkt från 12 V till 5 V utan inverterns förluster.

Uttagen går att placera nästan varsomhelst, men eftersom surfplattan används i sittbrunnen för det mesta, tänkte vi först ha den under den fasta sprayhooden, men valde sedan att ha den mer fuktskyddat inne i båten precis under nedgångsluckan där sladdarna (både platta och mobil kan laddas samtidigt) utan problem räcker upp till mobila enheterna som ligger i skydd av sprayhood. Jag har vattentäta skal till mina surfplattor, men med laddsladd inkopplad är vattentätheten inte längre fullständig.

Jag övervägde först en 5 volts USB laddare från välrenommerade Blue Sea (art nr. 1016), men den kostade 270 kronor + frakt hos Odelco och jag valde i stället att köpa två kinakopior på Jula (art nr. 650453). Den ena som reserv, om den första skulle ge upp.

Hittills, efter ha använt den i par veckor, fungerar det klanderfritt. Mycket enkel installation.

Sammanfattning: Praktiskt att slippa omvägen över 230 volts inverter bara för att hålla alla surfplattor och mobiltelefoner laddade. Kvaliteten något osäker så jag köpte två (återkommer så småningom med nytt test om långtidsfunktionen).

Betyg: 3 av 5

Pris: 99 kr

Mer information: jula.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *