Det kan vara en stor lycka är att få sitt manus antaget av ett förlag och utgiven. Men det är ett stort och inte helt lätt jobb. Det är för de allra flesta fråga om hundratals timmar och sedan ett kort refuseringsmeddelande att boken inte passar in i förlagets utgivning …
Men du kan ge ut en bok själv, men att räkna med att göra vinst eller ens få någon “lön” för timmarna bakom tangentbordet är för de flesta av oss långt bort.
Får du ett större förlag att ta boken är ett vanligt garantihonorar runt 40 000 kronor (kan bli det dubbla om boken säljer väldigt bra) men om det tar 1000 timmar att skriva den, är det 40 kronor i timmen (och sedan försvinner 60 % i skatt innan du får dem). Du tjänar bättre på att steka hamburgare på McDonalds …
Sedan de första långseglarskildringarna började bli vanliga på 1970-talet, har kravet på innehållet ökat. För en vanlig seglingsskildring krävs det mer än att du har seglat jorden runt för att förlagen ska bli intresserade. Har du varit med om ett eller flera skeppsbrott, blivit kidnappad i Somalia eller fått besättningen äten av hajar, är det lättare! Är du duktig stilist, det vill säga kan skriva på ett sätt som fångar läsaren, kanske en relativt enkel segling duger om det blir en bra läsupplevelse.
För oss andra kan en instrumentell/praktisk bok få förlagen intresserade: till exempel hur man förbereder sin långsegling. Och då måste det finnas mycket information, vilket gör researchtiden lång och följaktligen blir timlönen återigen dålig.
Det börjar bli vanligare att ge ut sina böcker på egen hand och i liten upplaga. Då kan varje exemplar kosta 100-200 kronor att trycka och att tjäna några extra pengar är svårt. Men det är självklart kul och bra för självförtroendet att komma ut med en bok.
Trycker du fler än 500 kan tryckmetoden rulloffset komma i fråga och då kan varje bok komma ner till femtiolappen, kanske till och med hälften av det. Ju fler desto billigare …
Realistiskt är nog chansen större att få med en artikel i en båttidning än att få göra en egen bok på ett etablerat förlag. I en artikel behöver inte resmålet vara så väldigt exotiskt, men texten behöver vara intressant och inte alltför lång (det är svårare att skriva kort än långt!).
Men framförallt är det bra bilder som gör en redaktör intresserad. Ägna tid och kraft åt att ta bilder. Sjösätt jollen en fin dag och segla båten fram och tillbaka runt den för att få fartfyllda bilder under segel.
Lägg båten väldigt nära stranden under en timme för att få bilder på palmblad, vit strand, turkost vatten och båten samtidigt (se omslaget på denna bok). Alla gillar palmer och har du bra bilder på turkost vatten, palmer och båtar, kan det göra din artikel mer lättsåld.
Om det ligger tio reseberättelser på redaktörens bord, väljs texten med de bästa bilderna. Texten kan alltid redigeras för att bli bättre, medan bilderna troligen inte går att göra om …
En artikel om hur det går till att göra en egen bok kommer snart här på Drömresan.
Vi söker också dig som gett ut en egen bok om din långsegling eller båtprojekt för gemensam marknadsföring och försäljning av våra böcker.