Segla med barn?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Segla med barn?

By micke on September 4, 2001. No Comments

skrivmaskin_emailFråga: Jag och min man drömmer om att segla tillsammans under en längre tid (tre månader till att börja med och sedan längre). Nu har vi en dotter på dryga två år och funderar självklart mycket på segling med barn. Först och främst på säkerheten men även på “underhållningen”. Hur får man (små) barn att stå ut på en båt? Har letat efter böcker och artiklar i ämnet men inte hitta så mycket.
/Hälsningar, Sofia.
Svar: Hej Sofia!

Jag och min man var ute och seglade när våra barn var små. Vi gjorde en “prova-på-månad” när Oliver var 3 år och Amanda var 1,5 år. Det gick bra och vi gav oss sedan iväg ett år senare när barnen var 4 och 2,5 år, då var vi ute i nästan tre år. Vi tycker att det gick väldigt bra att segla med den åldern på barn.

När det gäller säkerheten ombord så hade vi bestämt att alltid ha flytväst eller säkerhetssele och lina på barnen. Säkerhetsselarna vi köpte till barnen var av märket “crewsaver” och finns, eller fanns åtminstone då, i storlek passande en tvååring. Vi hade mantågsnät runt hela båten. Flytvästarna till barnen använde vi nästan aldrig, de var för varma och otympliga, dessutom ansåg vi det viktigare att förhindra att barnen överhuvudtaget skulle kunna falla överbord och föredrog därför säkerhetsselarna. Under gång var våra barn inte uppe på däck, de ville det inte ens själva, utan var i sittbrunnen eller inne där leken och underhållningen (vi föräldrar) fanns. Inne i båten hade vi ingen speciell säkerhet med tanke på barnen förutom en stadig sjökojsanordning till deras förpik. Innan vi seglade iväg hade vi tanke på mer omfattande säkerhetsanordningar men fann när vi väl kom iväg att det inte var nödvändigt för oss. Båten är en så begränsad yta och vi vuxna finns alltid nära våra barn.

Underhållningen då? Vi hade fördelen (?) av att ha två barn. De lekte väldigt bra ihop även om de naturligtvis också blev ovänner ibland. När vi låg för ankar (vilket trots allt var största delen av tiden) använde de båten som klätterställning, badplattform, koja, bommen som häst etc. Vi lät dem vara överallt i och på båten. Vi fixade en gunga som vi kunde hissa upp i fallet. Leksaker? Tag med din dotters favoritleksaker och såna som håller i många år och kan lekas med både ute och inne. Våra barn lekte mycket med lego (mycket lego blev det), de ritade och målade mycket, läste böcker, lekte med plastdjur, la pussel. Vi hade också med pysselsaker som pärlor, lera etc (kombinera med sånt ni hittar, snäckor och koraller). Naturligtvis ska ni också ta med badleksaker och köpa ett bra cyklop (som är litet nog och håller riktigt tätt). Det är svårt att hitta bra masker som passar små barn, men vi hittade ett i silikon åt Amanda som hette “Guppy Goggles” som var jättebra. Vi hade med oss TV och minst 40 videofilmer men de tittade väldigt sällan. Det fanns så mycket annat att göra och upptäcka. Barnens lek och underhållning var inget problem alls. De blev också kompisar med andra båtbarn även om språk och ålder varierade.

Hoppas att ni kommer iväg på er segling! Att segla med barn är inget hinder, det är en möjlighet och en dörröppnare till andra människor och kulturer

Många hälsningar
Sabina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *