Segla i Burma

Home » Äventyr » Segla i Burma

By micke on December 30, 2014. No Comments

myanmar_tm5Ytterst få har seglat i Burma, men numera är det möjligt, även om det inte är lätt, att segla i en nästan helt öde skärgård.

Landet Burma, eller Myanmar som det officiellt heter, är granne till Thailand som varje vinter drar stora skaror nordbor till sig. Nära gränsen till Thailand finns en stort skärgårdsområde med 800 öar som nästan är helt orörda av turism. Bara ett fåtal båtar har varit här och det är fortfarande både krångligt och dyrt – bland annat krävs en lokal guide ombord. Brumas mycket vackra skärgård heter Mergui och har bara ett par hotell än så länge, lokalbefolningen Moken, som också kallas sjözigenare, bor i flytande byar och lever av havet. Det finns krafter som vill göra detta till marin nationalpark för att skydda området från samma typ av hårdexploatering som Thailand upplevt.

Om man inte har en egen båt, finns det möjlighet att hänga med någon charterbåt som verkar i dessa vatten. En av dessa båtar som erbjuder ekoturism ägs av Luca Schueli på Ecoswiss (inte uppdaterad 2014, möjligt slutat med sina turer) där man kan hänga med på en tiodagarstur då man inventerar marint liv; från koraller till valar. Den kostnaden man betalar, runt 1700 kronor per dag, betalar också för forskares kostnader ombord. På så sätt kan man bidra till en litet bättre värld. Det finns flera liknande projekt, från att vara arbetande besättning till att ta med sig utrustning till länder i tredje världen, från skolböcker pennor till sjukvårdsmaterial.

Intresset för att segla i sällan besökta områden ökar, vi har bland annat sett ett stort uppsving i Antarktis och Nordväst/Nordostpassagen. Men också Sydostasien lockar allt fler, här är det kanske mindre för äventyret och mer för de låga levnadskostanderna.

Fakta
www.southeastasiapilot.com är en bra pilot för dessa vatten. www.ecoswiss.com gör resor ekoturism med 10 dagar på enkelt utrustad katamaran. Är det lyx man är ute efter kan man segla med Meta IV, www.burmaboating.com. Det är ännu inte tillåtet att hyra en bareboat i Phuket för att segla i Burma.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *