Säkerhetsutrustning: Flytväst och livsele

Home » Utrustning » Säkerhet » Säkerhetsutrustning: Flytväst och livsele

By micke on September 13, 2014. No Comments

En kombinationsväst från svenska Baltic.

En kombinationsväst från svenska Baltic.

Med en tanke på prioritetsordning på säkerhetsutrustning så hamnar flytvästen någonstans bland topp tre bland saker att satsa pengar och lite eftertanke på.

Det ska finnas en flytväst till alla ombord, även om den inte används hela tiden. Är man ensam uppe på vakt på natten ute på havet behövs flytväst och/eller livsele. Någonting man inte vill hitta när den som inte har vakten och kommer upp på morgonen är att det inte finns en person i sittbrunnen. Har det gått ett par timmar är chansen att hitta någon mikroskopisk.

Nackdelen med flytvästen är att den är varm och obekväm – är det tropisk hetta så är alla typer av flytväst för varma.

En annan aspekt är att en flytväst ska vara så lätt som möjligt. Den bör också vara bekväm att bära, skaver den i nacken kommer den inte att användas.

Uppblåsbara flytvästar är inte bara dyra i inköp, de behöver regelbundet underhåll också. Om man fuskar med skötseln så riskerar man att inte ha någon flythjälp när det behövs. Fördelen är att många uppblåsbara västar har inbyggd fästpunkt för en livsele.

Sjöräddningssällskapet har nu gått över till seglarvästar – de kostar mindre, är lättare att underhålla och är framförallt lättare att se om de behöver reparation. De är också varma, men på nattvakterna (då man minst bör ha flytvästen på sig) är det svalt även i tropikerna. På dagarna kan man då ha en livsele på sig.

Jag har testat flytvästar flera gånger i mitt jobb som båtjournalist, inklusive i vågbassänger, och det du bör tänka på är att västen verkligen bör ha visselpipa, grenband (helst dubbla) och gärna en sprayhood – annars är risken att man mycket långsamt drunknar en kallsup i taget. Speciellt som stora luftfyllda blåsor på västarna gör att man naturligt ligger med ansiktet mot vinden eftersom benen fungerar som drivankare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *