Så seglar Fingal

Home » Projekt » Fingalprojektet » Så seglar Fingal

By micke on July 21, 2013. No Comments

Final seglar

Fingal seglar väldigt bra

Fingal är en konstruktion från början av 1960-talet av Knud H Reimers och blev för tiden en lyckad och snabb konstruktion som vann sin klass i Gotland Runt under fem år. Sedan tog fenkölade båtar över helt.

Men det långkölade skrovet är fortfarande vasst för sina 8,3 meter. När vi valde att ha en gaffelrigg så uppstod flera funderingar. Dels så blir det en betydligt större segelyta i och med att storseglet blir så stort. Och dels är det en ganska svårseglad rigg med uppskattningsvis runt 400 meter fall, skot och tampar till riggen och seglen.

Segelmakaren och författaren Birger Sjöberg har ritat riggen och seglen. Storseglet har liten buk och ett trimrev redan en halvmeter upp för att balansera i bidevind. De två förseglen är (relativt) stora och klyvaren sitter på ett meterlångt peke för att få fram tryckcentrum i segelytan så båten inte blir lovgirig.

Focken ska sitta på en peterbom, men den lösningen är inte klar ännu, vi försöker hitta någon gammal vindsurfingmast så att när man blir slagen på knäna ska det inte behöva gör så ont.

Sammanfattning

Fingal seglar fantastiskt! Tar fart på en gång och går för en gaffelrigg högt i kryssen. Jag ska se om jag kan undersöka närmare med farter och vinklar lite senare.

Så på det hela taget är det ett lyckat projekt. Jag har själv dock seglat båten väldigt lite (ungdomsreportrarna seglar den under 8 veckor denna sommar) och jag bävar lite inför när jag själv ska hissa alla segel och sedan kryssa genom något smalt sund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *