Risken för hårt väder?

Home » Aktuellt » Risken för hårt väder?

By micke on January 2, 2016. No Comments

orkan-itcz_omraden

Många seglare säger att Nordsjön och Engelska kanalen, har det värsta vädret under hela jordenruntseglingen. Det stämmer, eftersom det oftast är första sträckan när besättningarna lämnar Sverige och bitar som osäkerhet, rädsla och ”sjövana” spelar in. Efter den första kulingen, är nästa kuling mindre skrämmande.

Det är en fråga om ha tänkt igenom och diskuterat med besättningen, olika situationer som kan uppstå ombord. Vad gör vi om det börjar storma? Var ligger stormsegel, drivankare och annat?

Att vara mentalt förberedd på svårt väder gör att det inte blir lika jobbigt om/när det väl inträffar. Om du dessutom undviker områden eller tidsperioder kända för sitt dåliga väder kan du segla runt jorden utan något värre än enstaka kulingar eller åskbyar.

Knepet kan vara att invänta rätt tillfälle att lämna hamn för en översegling. Det är när du har ett pressat tidsschema som du löper störst risk att stöta på dåligt väder.

Ha alltså en generös tidsplan om du skall plocka upp besättningsmedlemmar efter vägen.

En del drabbas av ”Väderprognosförlamning” när de väntar i hamnar inför en längre överfart – Falmouth/Brest inför Biscaya eller Nukualofa på Tonga inför översseglingen till Nya Zeeland är ett par exempel där ändlösa diskussioner sker om när det är bäst att sticka.

Väderproblemet som du kanske mer sällan hör talas om, är för LITE vind. Kanske inte farligt för besättning och båt, annat än att segel och skot slits hårt av att slå i vågorna när båten gungar fram och tillbaka – och att det kan ta hårt på besättningens mentala krafter.

Har du motor och stora dieseltankar är det kanske lätt att gå för motor i några dagar. Fundera också på om det kan vara en idé att skaffa en gennacker för alla dagar med lätta vindar.

ITCZ (Intertropical Convergence Zone) finns runt ekvatorn och är stora stiltjebälten. ITCZ innehåller vanligen många åskbyar och det kan plötsligt blåsa upp till kuling eller ibland stormstyrka och regna kopiöst – och en halvtimme senare är det borta. Åskbyarna kallas på engelska för “Squalls” och är vanligen mest ett problem när det är mörkt och man inte ser dem komma (dock syns de oftast fint på radarn). Det brukar inte vara större än att man kan runda dem …

Det finns särskilda prognoser för positionen och storleken på ITCZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *