Research: toalett ombord på Fingal

Home » Projekt » Fingalprojektet » Research: toalett ombord på Fingal

By micke on January 28, 2012. No Comments

Miljötänket ska sätta sin prägel på Fingalprojektet och därför finns till exempel ingen vanlig toalett och hålltank ombord.

Skärgårdsmajor, gästhamnstoaletter eller kanske muggen på restaurangen får fungera i första hand. Då tas avfallet om på ett bra sätt.

Om nöden blir stor och plötslig ute på sjön eller en naturvik kommer det att finnas en gammal idé (se annonsen i På Kryss från 1960-talet) där en enkel flyttbar sits kombineras med komposterbara påsar (majsstärkelsepåsar) som efter användning knyts ihop och förvaras i en stängbar hink tills de kan slängas i soporna i land. Mänskligt avfall är inte godkänt som material i allmänna komposter.

Idén med en bärbar toalett med påse har funnits med i många år och det finns några kommersiella produkter, bland annat svenska uppfinningen Peepoo som riktar sig i första hand tredje världen där hygienproblem kan vara ett folkhälsoproblem är en lösning. Peepoo-påsarna innehåller dessutom urea, ett pulver som tar hand om urinen och gör den luktfri (urinen är det som luktar värst efter ett par dagar).

Konstruktionen, om man väljer att göra den själv, kan göras av plywood och några gångjärn så den går att fälla ihop platt. En kommersiell variant är The Pett som är en transportabel hopfällbar plastsits. Den kombineras med en förmultningsbar påse, som innehåller ett medel som binder vätska. Påsen slänger man sedan i land. Pris runt 1 200 kronor i England.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *