Research: Storskotsystem

Home » Projekt » Fingalprojektet » Research: Storskotsystem

By micke on April 2, 2013. No Comments

Dikuska har ett storskotsystem som jag tror kan fungera på Fingal

Dikusha har ett storskotsystem som jag tror kan fungera på Fingal. Foto: Barton

Trots att jag seglat skuta i många år med gaffelrigg har jag inte direkt tänkt på hur den är konstruerad och vilka delar man måste ha. Som tur var fick jag stor hjälp av Birger Sjöberg att rita själva riggen.

Men nu är frågan var fallen ska fästas (återanvänder de gamla träknaparna som fanns på Fingal när den köptes), hur skotpunkterna ska fördelas över däcket och så vidare.

Storskotsystemet tänkte jag planka nästan rakt av från en bild jag hittade på engelska Bartons hemsida. Dock har jag ingen plats för någon skena på akterdäck (om jag inte sätter den på en breddad relingslist) utan tänkte ha tre fasta block i däck, två enkla och en dubbel i mitten. Skotet går in i sittrunnen från båda sidor med en skotråtta för att fästa tampen. Blocken blir moderna och kullagrade, men kanske målar jag dem också med tvåkomp och träådring …

Barduner/backstag ska också ha block, de blir tvåskurna eftersom jag tror att jag kan dra tampen runt lovartswinschen för att sträcka upp dem på slör och läns.

Och när det gäller fall och skot, förstår jag att det finns stora fördelar med till exempel Dyneema i fallen för att slippa töjning. Och möjligen kan jag ha  i fall och barduner i dyneema och polyester i alla skot (som jag gärna vill ha beiga för att smälta in litet mer). Mer om tågvirke ska jag ta reda på härnäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *