Research: Skrovfärger

Home » Projekt » Fingalprojektet » Research: Skrovfärger

By micke on March 2, 2012. 1 Comment

Tanken är att friborden ska målas svarta och förhoppningsvis få en mahognyliknande fanerad akterspegel, kanske i ask.

Jag håller på med research på färger och kommer nog att välja en holländsk färg från De-IJssel som heter Double-coat som jag har testat tidigare. Den är duktig på att sträcka sig och ger ett mycket bra resultat även när den appliceras med roller. Det blir kanske inte lika perfekt som när färg sprutas, men det är knappast ett gör-det-självjobb och går på många tusenlappar även för en så liten båt som Fingal.

Men som vid varje målningsjobb är det förarbetet som tar tid. Så redan första måndagen i mars kommer en ung tjej från Skåne som ska slå sig in på båtrenoveringsmarknaden. Vi räknar med att det tar 2,5 dagar av mycket hårt jobb att slipa ner alla ytor som ska målas – ovan- och under vattenlinjen och både på ut- och insidan. Underarbetet är 80 % av hela projektet, och vi ska först slipa bort ett färglager gjort av en rastlös person med en stor pensel – penseldragen syns mycket tydligt.

Nästa steg är att spackla alla ojämnheter. Detta är tyvärr särskilt viktigt med mörka skrov – på ett blankt svart skrov syns alla ojämnheter mycket tydligt. Men inte mer än ett par dagar får det ta, för sedan är det dags för grundfärgen, som i Double-coats fall är svart lösningsmedelsbaserad epoxi. Det ska bli två lager som ska slipas jämnt.

Sedan kan man lägga två men helst tre lager med tvåkomponentsfärg, som rollas på med skumgummiroller utan att behöva strykas ut med pensel.

Nackdelen med svarta och mörka skrov är att varma dagar så drar skrovet åt sig mycket värme som kan skapa förändringar i polyestern/gelcoaten och visa sig som (vita) sprickor. Men färgen är flexibel och att dra två grundlager av svart epoxi hoppas jag också ska avhjälpa det problemet.

Akterspegeln kommer att få en yta av, troligen, ask som kan vara förvirrande likt mahogny. Denna vakuumlimmas, en process som jag aldrig har jobbat med men som båtsnickaren Mattias Malmros är en hejare på.

One Response to Research: Skrovfärger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *