Research: Segel

Home » Projekt » Fingalprojektet » Research: Segel

By micke on March 9, 2012. No Comments

Polyant Classic dacron i färgen "tan".

Segelmakare Birger Sjöberg har konstruerat Fingals segel och därigenom också ritat en mast som ska passa till dem.

Birger har seglat och riggat många skutor genom åren och jag litar på hans omdöme. Han säger förvisso att den kommer bli lovgirig men detta kan delvis kompenseras genom att göra storseglet plant och försöka på upp så mycket segelyta framför masten som möjligt.

Vi skissar på ett en meter långt peke och på det ska det sitta ett rullbar klyvare på 13,5 m2 i stående paneler av Polyant Classic Dacron 210 gram i färgen “tan” (mörkt rödbrun).

Focke, som vi ska testa att sätta på bom för att få självslående, kommer att vara på cirka 8 m2 i 270 grams Polyant Classic.

Själva storseglet blir cirka 24 m2 i 270 grams segelduk. Med två rev, varav det första blir ett trimrev för att minska lovgirigheten under bidevind.

Clipper canvas

Så småningom ska det bli ett toppsegel också (med en toppstång av kolfiber), men jag vill trimma in dessa segel först – det kommer bli en brant inlärningskurva innan allt sitter där det ska, kan jag tro …

Birger hade också föreslagit Clipper Canvas som också finns i rött men ska ha en mycket trevlig yta som påminner om gamla bomullssegel. Men det valet var en hel del dyrare och eftersom hela båten är en anakronism i alla fall, kommer jag inte att sträva efter att det ska se ut som i original.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *