Bok: Gaff Rig Handbook

Home » Veta mer » Andras böcker » Bok: Gaff Rig Handbook

By micke on February 2, 2012. No Comments

Omnämnd som bibeln om gaffelriggar finner jag att som så ofta när det gäller engelska och amerikanska böcker så lovar man lite för mycket.

Intet ont sagt om John Leathers fylliga bok Gaff Rig Handbook second edition, men bara 59 av 240 sidor handlar om hur en gaffelrigg är uppbyggd, resten är historia om olika riggtyper. Det gör kanske inte så mycket om man bara generellt är intresserad av klassiska riggar, men om man vill hitta information för att man vill bygga en (ska bli nykonstruerad gaffelrigg på Fingal-projektet) så är innehållet inte tillräckligt instruktivt. Snuvad på konfekten skulle man kunna säga …

De första fem ”praktiska” kapitlen talar egentligen inte om hur man konstruerar en rigg och framför allt inte för en fritidsbåt utan ger en mer allmän orientering om gaffelriggars utrustning på större skepp.

Då kan jag nästan ha mer nytta av Stockholmsbriggens handbok som är härligt genomarbetad men handlar mest om råsegelrigg …

Jag köpte Gaff Rig Handbook över internet för 220 kronor inklusive porto, men det visade sig att för min del – med mycket specifika önskemål på innehållet – hade räckt att läsa sammandraget på Amazon (16 första sidorna) eller ännu bättre Google som ger alla de mest intressanta sidorna (alla 59 faktiskt!) alldeles gratis.

När jag redan beställt boken hittade jag en mycket intressant webbsida, Classic Marine, som på ett betydligt bättre sätt förklarade hur man konstruerar en gaffelrigg för en mindre båt. En mycket bra resurs där man också kan ladda ner alla artiklarna som PDF:er.

Känner du till andra bra resurser vill jag gärna ha ditt förslag här nedan.

Gaff Rig Handbook, John Leather, ISBN: 9781408114407 (oktober 2009, ursprunglig upplaga 1970)

Prs: ca 220 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *