Recension: En bok för seglare

Home » Veta mer » Mina böcker » Recension: En bok för seglare

By micke on October 7, 2015. No Comments

dra_dit_omslag_litenAldrig trodde jag väl att jag skulle läsa en bok om segling. Men den här boken var en av de absolut vackraste böcker jag sett, så jag kunde inte låta bli. Och jag blev mycket imponerad. Den har hårda pärmar, mycket vackra och spännande bilder och en enormt smakfull och tilltalande layout som lockar till läsning.

Micke Westin är en långseglare och har varit det i många år. Han verkar ha varit till de flesta platser i världen med sina båtar. Ett kapitel heter Världens 10 bästa seglingsvatten och han verkar ha varit på dem alla – minst. Han berättar då och då om sina egna äventyr och erfarenheter – en del av dem något utmanande – och det känns verkligen i texten att hans råd vilar på lång och gedigen erfaren-
het. Det gör att texten blir extra spännande att läsa.

Inte nog med det – Micke har fotograferat det mesta själv och det är helt fantastiska bilder. Bara bilderna är värda läsningen. Ett fascinerande exempel är en gammal bild på en båt, en amfibiebåt, som en annan långseglare, Ben Carlin, gjorde som en bröllopsresa med sin fru, över Atlanten, efter andra världskriget. Vilken fru!!!

Men det är som Micke skriver i boken, att det kan vara en fördel att ha en partner som också gillar segling.

Apropå partner så blev jag förtjust i att Micke hela tiden använder pronomenet Hen och därmed slår fast att långseglare kan vara både kvinnor och män.

Han är konsekvent. Ett avsnitt heter Person över bord.

Tänkt på allt

Micke har helt klart tänkt på allt när det gäller vad man måste tänka på som långseglare. Det förstår till och med jag som knappast satt min fot i en segelbåt.

Det handlar om Konsten att välja rätt båt, där han diskuterar vad man ska ha båten till, kanalbåt eller motorbåt eller träbåt eller metallbåt eller långseglingsbåt. Det handlar om hur man väljer båt, vilken båt man väljer, hur man kollar en begagnad båts kvalitet, och mycket mera. Det handlar om vad man behöver ha med sig, sjökort, mat, säkerhetsutrustning, kläder, jolle, sjukvårdsutrustning, nödvändiga papper, hopfällbar cykel, vatten (han till och med berättar hur man kan rena vatten), silvertejp (”är ett måste”) pass och andra nödvändiga papper och mycket mera. Och allting berättar Micke mycket detaljerat och initierat. Då och då skriver han ”jag vet”, så man kan ana att han lärt sig allt genom egna erfarenheter. Men har också gjort en hel del research genom åren och lärt av andra.

Sjösjuka, rädsla och överlevnad

En annan långseglare som Micke berättar om skrev om de två saker som kan ”sätta en båt och besättning i fara: sjösjuka och rädsla!” I dessa situationer är det svårt att fatta rationella beslut, menar Micke. Han ger konkreta tips om hur man kan hantera båda problemen.

”Visste du att du i 5-gradigt vatten drabbas av hypotermi inom 5-15 minuter, eftersom vattnet kyler ner kroppstemperaturen 25 gånger snabbare än luften?” skriver Micke (sid. 138). Det är kunskaper man kan behöva ha utan att vara långseglare. Micke testade olika skyddsdräkter och har skrivit detaljerat om dem. Han har till och med själv legat i en isvak för att testa en dräkt. ”Efter en halvtimme började det bli kyligt”, skriver han. En bild i boken visar hur han själv ligger där bland ismassorna.

Och det är klart att jag undrar om och om igen när jag läser boken vad som får en person att utsätta sig för alla dessa strapatser – frivilligt.

Mycket spännande var avsnittet om sjöräddning, om hur Micke hade testat olika varianter av lyftmetoder för att få ombord en person som ramlat i vattnet.

Micke startade och var chefredaktör för båttidningen Praktiskt Båtägande. Då gjordes några av testerna med ytbärgarna från Bergas helikopterdivision. ”Vi provade både att hissa dem framlänges som baklänges och med olika vinschar i båten” (s.136). Det verkar verkligen vara något som långseglare bör träna sig i innan man ger sig iväg. Micke har olika förslag.

Kontakt med omvärlden

Micke berättar om olika metoder för att kunna kontakta omvärlden vid behov.

Han diskuterar dator, mobiler, plattor, radio m.m. – och har en bild på en flaskpost, en flaska med ett brev inuti, som ligger på en strand. Han granskar också elsystemet ombord och kommer med många tips och visar med pedagogiska bilder. Analyserna av de olika kontaktsätten är så tekniskt avancerade så jag begrep inte mycket, men den som ska ut och segla långt behöver nog sätta sig in i detta. När Micke berättar om utmaningar man kan möta på öppna havet, stormar, läckage, m.m. så förstår jag att behovet av att kontakta andra måste vara stort.

Naturligtvis beskriver han också behovet av lanternor, av radar och av sjökort. Och segel… Och ankare… Han har en lång lista på vad man behöver tänka på vid ”svajankring”. ”Att ligga på svaj är inget vi nordbor är så vana vid.

Men så fort du kommer över Atlanten är det nästan bara ankring som gäller (eller en mycket stor plånbok”) (s.102). Sen har han 10 punkter som man behöver tänka på när man ska ankra.

Jobba under seglingen

Ett intressant avsnitt handlade om hur man kunde förstärka sin reskassa under seglingen. Han har en bild på en ”diskret flagga som talar om att det finns en symaskin ombord”. Han menar att man kan finansiera seglingen genom att ta med betalande gäster, fast om du blir ”påkommen utan rätt tillstånd kan du i värsta fall bli av med båten” (s.72). Men man kan också ha ”paying crew”, d.v.s.

ta med en besättning som är villig att betala för att få jobba ombord, s.k. båt-luffare. ”… runt 200-400 kronor/dagen för mat och driftkostnader är rimligt”.

Han har en bild på en tjej som sysslar med hårklippning. Bredvid henne står en skylt: ”Hair Cut – Only for this week” och ett pris.

Sen kan man göra som Micke själv gjort i många år, skriva artiklar och böcker. Han har skrivit fler böcker, som handlar om olika jobb ombord på båtar.

De är alla gjorda på hans egen båt Roobarb. Böckerna heter Byt motor i båten (2008), Inredning ombord (Praktiskt Båtägande) och Elsystem ombord (Norstedts). Han har också skrivit några böcker på andra språk (s.2).

Hemsida

På Mickes hemsida, Drömresan, berättar han om boken och sina seglingar. Där hittade jag också hans spännande föreläsning Svenska Kryssarklubbens långseglarseminarium på Allt för Sjön 2015 (länk). I föreläsningen berättar han att han planerar en fortsättning på sitt skrivande om långsegling.

Present

Du som har släkt och vänner som gillar segling har här den perfekta presenten.

Den är vacker, den är innehållsrik, den är pedagogisk och välskriven, den är ibland mycket spännande och den är ofta rolig. Den kanske till och med skulle kunna locka de som inte tror att de gillar segling att åtminstone testa.

Åtminstone kan den hjälpa ointresserade partners att förstå varför den andra hälften så otroligt gärna vill ägna en massa tid åt båten och åt segling.

Nu – så här på slutet – kan jag avslöja varför jag valde att läsa boken trots att jag inte är intresserad av segling. Jag fick den som gåva. Den är skriven av min brorson. Jag har vetat att han jämt var ute på äventyr, men har aldrig riktigt frågat vad han sysslat med, mer än att jag visste att det handlade om båtar. Nu är jag imponerad av och stolt över ”pojkvaskern”, som envisas med att kalla mig för ”faster Gull-Maj”, vilket jag ju faktiskt heter – också.

 

Pia Hellertz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *