Jag installerade en elmotor i projektbåten Fingal. Tidigare har jag bytt dieselinombordare i projektbåten Roobarb, vilket var ett betydligt större jobb. Själva motor väger bara 14 kilo och sätts på ett extra skott under sittbrunnen.
Första steget vara att mödosamt borra upp plasten och mässingen i det gamla axelröret, för att det nya rostfria axelröret hade större diameter – från 23 till 38 millimeter.
Det var ett hårt jobb med en 40 centimeter lång borr och en hemmagjord styrning, som jag fått hjälp med att tillverka av motorgurun Lasse Lundbladh. Det tog totalt sju timmar på knä bakom båten att borra de 50 centimeter som axelröret skulle gå igenom skrovet. Jag fick slipa om borret flera gånger.
Nästa steg var att laminera fast det nya axelröret, efter att ha kortat ner det till rätt längd med en vinkelslip. Jag fäste det nya röret genom att borra ett par hål i plasten ovanför utrymmet för axelröret och fyllde långsamt på med epoxi, samtidigt som röret roterades. 155 gram NM-epoxi gick ner. Lite modellera användes som plugg, för att det inte skulle rinna ut igen i bakkant.
Linjera motorn
När man monterar motorn på axeln är högsta prioritet linjeringen, för att inga onödiga vibrationer ska orsaka förslitningar på lager. Jag fick hjälp och uppslag av elexperten Anders Jangö, som varit med och byggt militära båtar med eldrift. Att ta hjälp av någon som har tidigare erfarenhet kan göra att man slipper kostsamma misstag.
Ett vertikalt skott av 15 millimeters epoxibehandlad plywood laminerades upp under sittbrunnen. Motor och elektronik kunde monteras på skivans framsida och de två stora laddarna på andra sidan.
Eftersom axeln till propellern är något nedåtvinklad (och faktiskt också något vinklad i sida, eftersom den går ut på sidan om hjärtstocken) så var det angeläget att sätta skottet helt vinkelrätt mot axeln i två led, snarare än att det skulle sitta rakt i förhållande till inredningen. Det rörde sig om 3-4 grader åt vardera hållet. Skottet sitter ganska dolt under sittbrunnen. Att det sitter vinklat syns inte, om man inte känner till det.
Laddare
På skottets baksida fick de två stora laddarna plats – en för varje 24 volts bank. Där är de ur vägen. De kräver ingen åtgärd, de laddar när man pluggar in 230-voltskabeln i land och slutar ladda när man tar ut den.
Laddarna kopplades in i elektronikdelen, som i sin tur är kopplad med grova 50 mm2 kablar till batteribankerna. De sitter ett par meter framför motorn inne i kajutan. Tyvärr fick de inte plats i kölskarpen.
Hål för nytt axelrör
Propelleraxeln kortades. Ett hål för axelkopplingen borrades med en helt ny metallborr under en halvtimmes hårt arbete, för att med låga varv och mycket kylvätska långsamt komma igenom. Som tur var hade leverantören skickat med en borrjigg, som gjorde styrningen enklare.
När den lilla klumpen som utgjorde motorn satt på plats var resten av monteringen av axel och axelkoppling lätt.
Elmotorn köptes från GreenStar Marine (tidigare OZ EcoDrive). Manualen var delvis svår att förstå för mig, som inte är ingenjör. Jag ringde Oscar på GreenStar Marine ett par gånger. Förutom att jag av misstag kortslöt elektronikdelen, så var det oändligt mycket enklare än när jag själv installerade den nya dieselinombordaren i min andra segelbåt, Rabalder.
Dagen innan sjösättning monterade jag på den tvåbladiga foldingpropellern (från danska Flexofold). Den var lätt att montera, även om offeranoden tog i skruven till axellagrets låsbricka. Jag fick ta bort anoden.
När båten låg i vattnet monterades bland annat landströmsutrustningen, som var plug’n’play (Clix), vilket innebär att man som amatör inte kan göra bort sig. Även om det inte krävs en behörig elektriker för att installera i båtar, så är detta “idiotsäkert”.
Projektfakta
Svårighetsgrad: Medel.
Tidsåtgång: Cirka 25 timmar (hela 7 timmar för att borra upp för axelröret).
Kostnad: Den minsta elmotorn från GreenStar Marine på 3,6 kW (motsvarar ca 10 hk) kontinuerlig effekt kostar cirka 73 000 kronor. Då ingår allt som behövs: motorreglage och regulator, borrjigg, batterikabel, eltankmätare, dubbla laddare, foldingpropeller, landströmspaket och mycket annat. Den kortslutna elektroniken kostade mig 3 500 kronor extra, men var helt och hållet mitt eget fel.
GreenStar 10 lämpar sig bäst för båtar med rak axel och med en vikt upp till 3,5 ton, men finns både för dubbelmontage och med Saildrive.
Förutom motorn installerade vi fyra 100 Ah-batterier, som med 24 volt bildar en batteribank på 200 Ah. Varje batteri kostar nästan 6 000 kronor styck.
2 Responses to Praktiskt: Installation av elmotor – del 2