Praktiska böcker på svenska

Home » Veta mer » Mina böcker » Praktiska böcker på svenska

By micke on October 29, 2014. 1 Comment

aktuellt_micke_bockerI samband med att Micke skrev flera artikelserier om hur Roobarb rustades upp, så blev det sedan med lite kompletteringar tre böcker.

De böcker som hittills har kommit på svenska är:

Byt motor i båten

Svenska fritidsbåtar blir allt äldre. Under tillverkningsboomen under 1970-1980-talen producerades tiotusentals båtar som nu börjar närma sig 25-30 år. En hel del av dem har en inombordsmotor som redan har eller snart närmar sig slutet av sin praktiska livslängd. Många kan ibland bete sig lynnigt med olika svårdiagnosticerade problem. I värsta fall kan en krånglande motor förstöra en semester eller sätta båt och besättning i sjönöd.

Byt motor i båten är en i högsta grad praktisk bok som inriktar sig på hur du sätter in en ny motor. I flera steg för steg-projekt med färgbilder och illustrationer visar författaren hur man byter motor och ersätter gammal utrustning som bränsletankar, axel, propeller och avgassystem.

Bokens författare Micke Westin, båtjournalist och tidigare chefredaktör på tidningen Praktiskt Båtägande, visar hur man på bästa sätt själv kan byta sin inombordsmotor. Micke är själv en vanlig båtägare utan särskilda tekniska förkunskaper och det är första gången han jobbar med motorer. Motorbytet i boken är från en 27-fots segelbåt. Båten får en trecylindrig inombordsmotor som ersättning för den drygt trettio år gamla encylindaren som börjat uppvisa en del karakteristiska ålderssymptom.

Inredning ombord

Inredning ombord är en praktisk gör det själv-bok för alla båtägare om hur man får båtens inredning mer trivsam, funktionell och bättre anpassad till alla ombord.

I Sverige finns drygt 700 000 fritidsbåtar – de allra flesta från 1970- och 1980-talen. Många av dessa båtar visar ålderstecken och har invändiga renoveringsbehov. Här finns massor att göra – in med ljus, färg och funktion för att få uppleva en helt ny båt. Inte minst kan en händig båtägare spara tusenlappar på att göra många jobb själv.I ett antal projekt går bokens författare genom steg för steg hur man kan förbättra miljö och funktion inne i båten med ett antal smarta tips, från nya ryggvänliga dynor, bättre förvaring till hur man får in mer ljus nere i båten.

Bokens författare Micke Westin, båtjournalist och tidigare chefredaktör på Praktiskt Båtägande visar hur man på bästa sätt kan förbättra inredningen i båten – i både stora och små, mjuka och hårda projekt.

Utdrag ur boken:

”Varför ska man ligga sämre i båten än hemma i sängen, speciellt om man tillbringar flera veckor per sommar i båten? Att göra en kojmadrass med pocketresårer är inte mycket svårare än att göra vanliga dynor – men en stor skillnad i komfort.

De flesta av oss som kommit lite till åren kan ibland få ont i ryggen efter några dagar ute på båtsemestern – gamla nedlegade madrasser i kojerna kan vara en del av förklaringen. Det är inte ovanligt att skumgummimadrasserna ombord kan vara tjugo, trettio år gamla – det var de på projektbåten Rabalder! Skumgummi bryts ner med åren och mister sin spänst och blir platta och hårda att ligga på. Att bara göra nya överdrag till gamla skumgummikärnor är falsk ekonomi.

Tillverka själv

Resårmadrasser är fortfarande ganska ovanliga i våra fritidsbåtar eftersom de är dyrare än vanliga dynor. Men om man har dålig rygg eller ska, som jag, tillbringa långa perioder ombord kan det vara värt den extra kostnaden. Om man gör dem själv från en byggsats tar det inte heller så lång tid.

Det besvärligaste med hela projektet var att få överdraget att passa. Det är inte så svårt att sy med en bra symaskin, men att sprätta upp det man just sytt är hårt arbete. Talesättet ”mäta två och såga (eller snarare ”klippa” i detta fall) en gång” är det som måste gälla om man är nybörjare på detta område. Speciellt som syntetiskt båtdynetyg kostar flera hundra kronor per meter.”

Inredning ombord innehåller bland annat:

Nya dynor till kojerna
Trä- och syprojekt
Bygg om pentryt
Info om metoder och material
Målgruppen är alla lagom händiga båtägare som vill förbättra sin båt. Denna bok har också många projekt som hela familjen tillsammans kan hjälpas åt att genomföra. För de flesta projekten spelar det ingen roll om man har ”tummen mitt i handen”. Svårighetsgraden på projekten anges som indikation på hur mycket förkunskaper och jobb de innebär.

Inredning ombord passar lika bra för motorbåten som segelbåten. Boken omfattar 144  sidor med mängder av fotografier, alla i fyrfärg.

Elsystem ombord : reparera, förbättra, bygg nytt!

Äntligen finns en praktisk gör det själv-bok för alla båtägare om hur man uppdaterar eller byter ut sitt elsystem från grunden när el-problemen börjar komma i den gamla fritidsbåten. I Sverige finns drygt 700 000 fritidsbåtar – de allra flesta från 1970- och 1980-talen – och många börjar bli lite till åren men kan med en del kärlek och underhåll ge många fler års aktivt båtliv.

I många av de äldre båtarna kan svårförklarliga problem med elsystemet uppstå, från att laddningen av batterierna inte verkar funka till att säkringarna måste “snurras” för att lamporna ska fungera.
Då kan det vara hög tid att se över båtens elsystem – ett stort projekt som inte är helt lätt om man inte gjort någonting liknande förut. Tar man hjälp av en firma som jobbar med båtel är det en fråga om tiotusentals kronor även för en ganska liten båt. De flesta av oss vill nog spara några tusenlappar på att göra båtprojekten själva.
Denna höggradigt praktiska bok utgår från det man verkligen måste veta för att kunna göra en uppdatering av båtens elsystem, utan att fodra några större teoretiska förkunskaper om hur el ombord fungerar. För den som vill ha lite teori finns ett kapitel i slutet av boken, men inga förkunskaper krävs. Elsystem ombord visar det man behöver kunna för att göra jobbet.
Boken är fylld med olika steg för steg-projekt som ger en bra bild av hur elsystemet kan uppdateras på bästa sätt. Målgruppen är alla lagom händiga båtägare som vill förbättra sin båt. För de flesta av projekten spelar det ingen roll om man har “tummen mitt i handen”.

Projekten i boken utgår från en 27-fots segelbåt, projektbåten Roobarb, som ska långseglas och där ett fungerande elsystem är mycket viktigt för driftsäkerheten i fjärran vikar långt ifrån snar hjälp av reparatörer.
Elsystem ombord passar lika bra för motorbåten som segelbåten. 128 praktiska sidor med mängder av fotografier, alla i fyrfärg.

One Response to Praktiska böcker på svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *