Plast, trä, betong, stål …

Home » Aktuellt » Plast, trä, betong, stål …

By micke on December 4, 2014. No Comments

aktuellt_material_baatarEgentligen spelar det ingen större roll vilket material båten är tillverkad av. Glasfiberarmerad polyester är med stor majoritet vanligast och troligen därför det du väljer  för den första båten. Utbudet är störst och priserna de gynnsammaste.

Det finns mycket som talar för metallbåtar, den huvudsakliga fördelen är att de tål mycket stryk vid en grundkänning och att de är relativt lätta att få täta från vatten ovanifrån eftersom man kan svetsa fast utrustning snarare än att borra och skruva dit den.

Betongbåtar hittar man ibland till salu. Jag har ingen erfarenhet, men vet att det svåra är att bedöma hur duktiga de som byggt den från början varit. Det kan vara en bra likväl som en mycket dålig båt.

Träbåtar är inte så vanliga på långsegling numera, men tusentals år av framgångsrika färder över hela jorden säger ju att det inte på något sätt är ett uträknat material. Och moderna långseglare av plywood/epoxi seglar framgångsrikt på alla hav. Både limmet och materialet har blivit bättre sedan 1970-talet. Trä är troligen det bästa materialet om du vill bygga din båt själv.

Fler fördelar med metall
Stålbåtar blir också intressanta med den nya höghållfasthets-stålsorterna som gör att tunnare plåt kan väljas och båten blir därmed inte så tung – för 20 år sedan brukade man rekommendera att inte göra stålbåtar under 12 meter i stål eftersom de blev för tunga i förhållande till längden. Aluminium löser också en del av det problemet med tunga båtar.

Det har varit populärt att bygga sin egna stålbåtar. Och när man inser att stålet är förhållandevis billigt är det många som bygger skrov som är 40-50 fot långa. Men sedan tar det stopp eftersom svetsningen bara är en tredjedel av kostnaden och en tredjedel (om ens det) av byggtiden. Medan bara skotvinschar till en 50-fotare kostar 15 000 kronor styck så dör många projekt (och man kan köpa dem på Blocket för några tiotusen kronor). Stål är fortfarande ett bra alternativ för hemmabyggare, men mest för dem som vill bygga – är det att segla iväg (inom rimlig tid) och upptäcka nya platser, så köp en färdig båt. Att fixa till och utrusta kommer att ta nog så mycket tid!

På bilden ovan har en stålbåt blivit påkörd av ett fraktfartyg – och även om inredningen slogs sönder så kunde båten fortsätta till Las Palmas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *