Övergiven finsk båt seglade själv över Atlanten

Home » Äventyr » Övergiven finsk båt seglade själv över Atlanten

By micke on November 23, 2014. No Comments

serena1Den finländska långseglaren Serena, en Malö 50 på drygt 11 meter övergavs under en storm utanför nordvästra Spanien av det finska ägarparet. Båten drev sedan under 7 månader över Atlanten till Grenada i Västindien,

Det var den 17 juni 2013 som paret valde att överge båten under en storm utanför Portugal när en stor våg först slog sönder taket och vindrutan över sittbrunnen, men sedan kom flera vågor in i sittbrunnen som letade sig ner i inredningen och slog ut elektroniken. De valde då att starta sin epirb.

Efter åtta timmar kom en portugisisk sjöräddningshelikopter ut och tog dem i land. Fem dagar senare slutade epirben att sända men båten sågs ute till havs och rappoterades in av fraktfartyg. Ett halvår senare hade den kommit till Martinique där franska flottan var ute och samlade ihop en del värdesaker som dator och pass, som de sedan skickade till paret som en sort julklapp.

serena2Båten ligger nu vid kaj i Grenada där den nu är salu för 150 000 kronor (US$ 15 000) eller bud. Den beskrivs som okej invändigt och fullt beboelig men med svåra skador utvändigt, utan mast och segel och förstört elsystem. Möjligen har den automatiska länspumpen, som laddats av solcellerna, gjort att båten klarat sig torr hela vägen under det dryga halvår det tog den att på egen hand korsa Atlanten.

Innan båten togs hand om Grenadas kustbevakning hann de få besök åtminstone en gång då mycket av det som var löst stals, varav en del återfanns på en fiskebåt.

Det finns ett bärgningskrav från en fiskare (okänt om det är samma där parets ägodelar återfanns) och det verkar som om deras försäkringsbolag inte vill betala för förlusterna.

Läs mer på Selenas blogg (länk till Googleöversatt sida)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *