Ovälkomna gäster …

Home » Aktuellt » Ovälkomna gäster …

By micke on November 25, 2014. 1 Comment

aktuellt_cucharachaInte alla gäster är lika välkomna ombord. Men när man långseglar upptäcker man dem förr eller senare nästan oavsett vad man gör. Råttor klättrar lätt ombord på tampar i land, skalbaggar följer med gryner och mjöl ombord, myror invaderar och favoriten kackerlackan kan ibland flyga …

Råttor och möss kan skapa mest skada ombord, speciellt om de finns ombord när båten ligger förvarad någonstans i tropikerna. En mus kan gnaga sönder det mesta, oavsett om det går att äta eller inte. Värst brukar det vara när isolering på elkablar eller slangar gnags sönder och kan skapa svåra olyckor. Inte heller hjälper det någon längre stund att förvara alla mat i plastlådor …

Musfällor och eller gift är en bra början.

Att trä hinkar på linorna i land hjälper inte mot en bestämd råtta, på kommersiella fartyg kan skydden vara upp mot en meter i diameter, men hjälper inte alltid.

Mjölbaggens (och liknande skalbaggars) ägg finns redan i mjölet/hårdbrödet/pastan, och blir sedan till larver innan de blir fullvuxna skalbaggar när de också syns lättast. Det går att sikta mjölet för att få ut larver och baggar, annars får det gå överbord.

Men oftast är det kackerlackan som får de flesta av oss att rysa. De är ljusskygga och gömmer sig dagtid, vilket gör det svårt att veta om man har drabbats av kackerlackor eller inte och man upptäcker dem när man tänder ljuset på natten, eller i värsta fall när de trillar i ansiktet under natten.

Det finns de som slagit sönder inredning, laptopdatorer och annat när de desperat har slagit efter en liten kackerlacka.

De lever av såväl vegetabilisk som animalisk föda och trivs alltså bäst runt pentryt. Moderna båtar med innerskrov i plast erbjuder perfekta gömställen för kackerlackor, i värsta fall flera hundra innan de upptäcks.

Det fanns kackerlackor redan under karbontiden, för 300 miljoner år sedan. Och de är fantastiska överlevare och lär finnas kvar även om mänskligheten skulle utplånas i ett kärnvapenkrig. Det finns runt 4 560 arter där de största kan bli upp mot en decimeter långa.

Kackerlackan är trots allt ganska ofarlig, den sprider inte några sjukdomar. En bra början är att hålla mycket rent i pentryt.
Att ta bort wellpapp och onödiga förpackningar redan på kajen kan vara bra i flera fall.

Insektsgifter finns dels som “bomber” (sprayflaskor med aerosol-gift) som kanske är en sista åtgärd vid svåra fall eftersom det är onyttigt även för besättningen och all mat bör tas ur båten. Upprepas sedan igen efter två veckor.

Utomlands finns “kackerlackehotell”, små uppfällbara papplådor med två små ingångar i ändarna. Därinne finns ett ämne som luktar gott för kackerlackorna, men sedan fastnar de i ett limlager och kommer inte loss eller äter ett gift och dör efter ett tag.

Dessa kan man ha framme jämnt och ger en indikation om/när man får ovälkommet besök …

One Response to Ovälkomna gäster …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *