Omslag på gång

Home » Veta mer » Mina böcker » Omslag på gång

By micke on December 4, 2014. 3 Comments

omslag_version1Idag har jag fått måtten på omslaget från tryckeriet och gjort en första version av omslag, rygg och baksida i Indesign 4. Jag designar själv boken – som redaktör är jag ju van att få som jag vill ha det och då är det lättast att göra det jobbet själv.

Måtten från tryckeriet som hittills lämnat bäst offert, kom i en Excelfil och bestod nästan bara siffror och mått, så det var först några minuters trixande att föra över dem till layoutprogrammet med utfall, instruktionsmarginal (slugs på engelska) och satsytor där trycket syns bäst.

Sedan insåg jag att omslagsbilden med båten vid palmstranden måste anpassas en del eftersom blödning med utfallande bild tog en massa av bilden vilket gjorde att båten på omslaget hamnade bakom titeln. Och bilden räckte inte hela vägen upp med 18 mm utfall.

I förra veckan kom ISBN-numret som man beställer gratis från KB (Kungliga Biblioteket). På webben gör man sedan enkelt och gratis en EAN-kod, eller streckkod som det vanligen kallas.

Jag har också börjat få svar på praktiska frågor från tryckeriet, som vilken CMYK-färgprofil som behövs för att den begränsade skalan av tryckfärgerna (gul, cyan, magenta och svart) ska anpassas på bästa sätt till valet papper och använd tryckpress. Sedan ska varje bild – och det är flera hundra – öppnas i Photoshop och tilldelas rätt färgprofil …

Annars letar jag bilder som ska visa de olika delarna jag diskuterar i boken – eller skriver till företag som säljer sådana delar och ber om högupplösta foton. Just nu letar jag en karta över kanalerna i Europa och en bild på en bra mantågsstötta (tycks dock vara svårt att hitta någon som inte är smäck!)

3 Responses to Omslag på gång

  1. Pingback: Konstruktion mantågstöttefötter | Drömresan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *