Oklarheter runt förlisningen av Berserk

Home » Aktuellt » Oklarheter runt förlisningen av Berserk

By micke on February 20, 2016. No Comments

jarle_andhoy_norge_tvDen 22 februari är det fem år sedan som tre besättningsmedlemmar från norske Jarle Andhøys Berserk, lämnade en någorlunda skyddad hamn och istället gick under utanför Antarktis kust under ett kort lågtryck med kraftiga vindar upp mot orkanstyrka i byarna.

En nödsignal sändes men en livflotte var allt som hittades och ingen vet säkert vad som hänt de tre männen. Nu är det rättegångar i Norge som ska utröna frågan om Jarle utan tillstånd och försäkring varit tillbaka året efter med en annan segelbåt för att göra efterforskningar och för att spela in en tv-serie, ”Jakten på Berserk”.

Bakgrund
I slutet av den Antarktiska sommaren 2011 var Jarle och en 18-årig besättningsman på väg mot Sydpolen med två fyrhjulingar, medan tre andra i besättningen stannade kvar ombord på 47-fots stålbåten Berserk.

Jarle Andhøy, 38, vet inte själv vad som hänt med de tre som var kvar ombord, men påstår att det finns fotobevis för att de var ankrade i en vik dagen innan förlisningen och att han menar att de kan ha blivit beordrade till havs av någon myndighet, vilket i förlängningen skulle ha varit en bidragande orsak till förlusten av tre människoliv.

Norsk Polarinstitutt hävdar å sin sida att någon sådan order aldrig givits och att Jarle brutit mot reglerna när han gått iland 2012 och har i första instans (Lagmansretten) fått böter på 45000 norska kronor. Jarle har överklagat böterna.

Just nu (slutet februari 2016) kan du se första avsnittet av den alldeles nya TV-serien ”Berserk i pionerenes farvann” gratis på norsk TV. Där tar de också upp de tidigare händelserna …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *