Minitest: sprejlim för skumgummi

Home » Utrustning » Testade prylar » Minitest: sprejlim för skumgummi

By micke on April 5, 2016. 2 Comments

spraylimOm du vill bygga dina egna pocketresår-madrasser till båten — inte alls så svårt som det möjligen verkar — behöver du ett bra lim som klarar att limma ihop bitar av skumgummi. Ett mjukt, poröst och därför svårlimmat material och det krävs särskilda lim om det ska fungera över huvud taget.

Eftersom man limmar ihop en box av skumgummiskivor runt stålfjädrarna är limmet mycket viktigt för slutresultatet.

Efter att ha provat olika sprejlim men också vanligt kontaktlim, har jag funnit två lim som fungerar, men som tyvärr kan vara svåra att få tag på.

Testet har utförts på testbitar av skumgummi i samband med att jag gjorde madrasser till en projektbåt.

Ett par av de testade limmerna som jag fick rekommenderade i olika butiker, 3M Multimount och Danalim spray kontaktlim, är inte alls lämpade för denna typ av limning.

Vanligt lösningsmedelsbaserat kontaktlim på burk/tub fungerar men bildar en stel limfog som märks när man ligger på den. Kontaktlim håller dock ihop skumgummibitarna utmärkt och fyller alltså sin funktion. Till skillnad från de andra speciallimmen är dessbättre denna typ av kontaktlim mycket enkel att hitta i nästan vilken färghandel som helst.

Testvinnare
Jag har testat och funnit ett par kontaktlim på sprejburk, som faktiskt fungerar att limma skumgummi med.

Bäst resultat i mitt test fick speciallimmen Nevotex Comet och 3M FoamFast 74 som båda har en utmärkt fästförmåga för skumgummi och andra porösa material. Men där Nevotex-limmet var ett strå vassare än det från 3M.

Båda sprejburkarna har också praktiska breda munstycken som gör att man kan skapa reglerbar sprejbild, som gör att man inte sprejar för mycket utanför.

Båda limmerna är tämligen dryga, men köp en burk extra till varje madrass för säkerhets skull.

Tyvärr är sprejlim inte helt hälsosamt och bra ventilation är ett måste. Enligt förpackningarna säljs de bara till industrin och kan vara svåra att få tag på, Men de finns att få tag på genom ett par webbshoppar och i affärer som säljer skumgummi.

Nevotex Comet är dessutom betydligt billigare än 3M FoamFast 74.

2 Responses to Minitest: sprejlim för skumgummi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *