Med Ariel IV genom Nordvästpassagen

Home » Veta mer » Andras böcker » Med Ariel IV genom Nordvästpassagen

By micke on February 26, 2015. No Comments

den-omojliga-isresanBoken Den omöjliga isresan: Ariel IV:s resa genom Nordvästpassagen skrevs för några år sedan men är fascinerande läsning.

”Nu var det dags, avsked från hemmahamnen på Råå. Fredagsmorgonen den 28 maj 201 var kall och disig, vi kunde knappt skönja Danmark på andra sidan sundet, vinden var svag sydostlig och prognosen var inte lovande, regnbyar och svaga vindar.”

Så inleder Eric Boye och Birgitta Boye-Freudenthal det andra kapitlet i sin bok Den omöjliga isresan: med Ariel IV genom Nordvästpassagen. Det är en minst sagt fascinerande berättelse – välskriven och fängslande – om ett långseglingsäventyr få förunnat. Eric och Birgitta utgår från den lilla hamnen i Råå utanför Helsingborg och tar rutten via Norge, Shetland- och Färöarna, Reykjavik på Island och vidare förbi Grönland och genom Nordvästpassagen, norr om Kanada och Alaska.

Från förlaget: “Genom Nordvästpassagen, norr om Canada och Alaska, seglar Ariel IV sommaren 2010 som första svenska segelbåt. Hittills har bara ett tjugotal segelbåtar lyckats ta sig igenom och av dem bara några få från öst till väst under en och samma säsong.

Ariel IV avseglar från Råå i Helsingborg via Norge, Shetland och Färöarna till ett längre stopp i Reykjavik på Island. En svår passage, både väder-, is- och planeringsmässigt, blir därefter att runda Grönlands södra udde. Ju längre norrut Ariel IV kommer, ju kortare och ljusare blir nätterna vilket underlättar upptäckten av isberg i vattnet även på natten. Det blir isläget i Baffin Bay som avgör från vilken punkt på Grönlands västkust paret kan segla över bukten mot Lanvaster Sound som är själva infarten och början av Nordvästpassagen.”

ISBN: 9789113043005

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *