Maxi 77 till Västindien?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Maxi 77 till Västindien?

By micke on September 4, 2001. No Comments

skrivmaskin_emailFråga: Jag har under en längre tid gått och drömt om att göra en ensamsegling från Sverige till Västindien och tillbaka. De senaste veckorna har jag börjat titta lite närmre på detaljer. Om jag skulle genomföra denna resa så ligger den ett par år framåt i tiden, men det är trevligt att drömma.

Det jag undrar nu är vilken segelbåt som jag skall välja för att genomföra mitt livs äventyr? Jag har tittat lite på Maxi 77, räcker den för att klara av Atlanten?

Patrick

Svar: Hej, Patrick! Visst har någon eller några Maxi 77:or seglat över “pölen” (bla. har väl författande Åke Mattsson gjort en tur), men få skulle kalla båten idealisk. Själv har jag varken ensamseglat så långt, eller känner någon som gjort det i en 77:a, men jag har sett både små och större båtar ensamseglas. Dem jag träffat, som gjort “varvet”, har haft L32, Allegro 27, L28, Amigo 33, Allegro 33, OE32 med flera.

Vad kännetecknar dessa jämfört med 77:an?
Jo, dels har de långa kölar. Detta ger kursstabilitet och båten “sköter sig själv” troligen bättre än den kortkölade. En livlig båt är kul i skärgården och med besättning, men är du ensam bör du söka en båt med lugna och trygga egenskaper. Du kommer nog fram tids nog i alla fall, kanske tom. tidigare eftersom du sannolikt råkat ut för färre incidenter.

Dels brukar inredningen vara mer gedigen och i stadigare utförande. Dels har dessa båtar relativt sett mycket mindre sittbrunnar. En stor sittbrunn är trevlig i hamn, men onödigt riskfull till havs. Räkna med att du “poopas”, d v s blir vattenförfylld akterifrån, men även vågor framifrån har en benägenhet att kunna fylla sittbrunnen, det har du kanske redan upplevt?Dels har de säkrare ingångsluckor. Maxins måste du troligtvis göra om. Dels har nämnda båtar en kraftigare konstruktion; tjockare plast, rejälare riggning o s v.
Mastheadriggen, som även Maxin har, är tråkig, men stadig och lämplig. Somliga seglar IF-båt i stället, men jag skulle nog tycka att det bleve väl blött, låg som den redan är utan last.

För övrigt är nog inte Atlanten det mest riskabla på din seglats, snarare skulle jag oroa mig för Nordsjön, Engelska Kanalen och andra trafikerade vatten. Där får du knappast någon sömn att tala om, om du är ansvarsfull.

För övrigt tycker en del att det varken är ansvarsfullt eller sjömansmässigt att ensamsegla. Jag är inte helt benägen att hålla med, men förstår invändningen. Tittar man på flottan av bemannade fiskebåtar runt om i världen (inkl. Sverige), så kan man inte heller anklaga dem för att visa särskilt stor sjömansmässighet i alla lägen. (I’ve got stories…)

Håller med dig om att det är trevligt att drömma.

Lasse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *