Maxi 108 som långfärdsbåt?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Maxi 108 som långfärdsbåt?

By micke on September 4, 2001. No Comments

skrivmaskin_emailFråga: Min fru och jag har köpt en Maxi 108 som blivande långfärdsbåt. Sittbrunnen är väldigt stor och det finns en nedgång till varje ruff med insteg i princip från sittbrunnens durkhöjd. Vidare har självlänsen bara ett utlopp. Hur kan man åtgärda dessa svagheter på ett betryggande sätt? Finns det andra svagheter med båttypen kanske som jag inte känner till?!
Roland B

Svar: På Maxi108 är det bra att kolla ev. läckage vid kölinfästningen, kolla styrningen och läckage vid röstjärnen. Självlänsen bör dubbleras och rören dras i kors, gärna 50 mm diameter, sittbrunnen är väl inte så mycket att göra åt annat än att se till att den är tät, kolla luckor och ev. hål för ventilation, kablage etc.

Lennart

Svar 2: Jag vet inte hur sittbrunnen ser ut, men mitt första råd är att höja insteget till varje ruff. Det är mycket svårt att få nedgångar helt täta, och vid vatten i sittbrunnen kommer det med all sannolikhet att rinna in. Vid riktigt dåligt väder kan det vara en fara. De bör vara så höga som möjligt.

Ett hål för självlänsen är absolut för lite, man ska alltid ha minst två rejäla utlopp. Jag gissar att det som finns sitter i aktern. Mitt råd är att göra minst två nya, en på vardera sida i sittbrunnen. Ju större diameter desto bättre. Detta är speciellt viktigt med tanke på att sittbrunnen är stor. Om den befintliga självlänsen är liten, gör den större. Man ska givetvis sträva efter att ha så få hål i båten som möjligt, men ordentliga självlänsar anser jag räknas till de nödvändiga hålen.

Gör gärna en test: Stäng den självläns som finns. Fyll sittbrunn med vatten. Öppna och se hur lång tid det tar för vattnet att försvinna! Tänk er samtidigt dåligt väder…

Milo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *