Mastproblem delvis löst

Home » Projekt » Fingalprojektet » Mastproblem delvis löst

By micke on March 16, 2012. No Comments

Mast-Mats Foto: Birger Sjöberg

Mastproblemet verkar ha löst sig – åtminstone delvis.

Segelmakaren och författaren Birger Sjöberg har besökt Mast-Mats i Hudiksvall och försäkrat oss om ett mastämne i prima torkad norrländsk gran.

Mast-Mats är en av de mer välkända masttillverkarna av trämaster i Sverige. Men det tillverkas inte alltför många nya master och hans huvudsakliga näring är att göra flaggstänger i trä – och det är just ett flaggstångsämne som nu blir nedkapat till en mast på Fingal.

Så här skriver Mats:

Jag lamell-limmar masterna och bommarna. Först bladlaskas ämnena till rätt längd, så formas lamellerna satt det stämmer vid varje mätmärke enligt klassreglerna (ritningarna). Däregter limmas masten samman med stor precision. Masten måste bli absolut rak och utan inbyggda spänningar, vilket gör att lamellerna får pressas samman med ett mycket stort antal tvingar och med den känsla för ansättning som endast erfarenhet kan ge. Så fräser man ur för likrännan.

Så småningom är det dags för hyvling, putsning och ytbehandling. Hyvlingen sker i steg 8-16-32-kant innan det är dags för finhyvling och putsning för hand. Ytbehandlingen görs med rötskydd, grundning med förtunnad härdlack samt fem slutstrykningar.

På Mats båtbyggeri i Hudiksvall ser vi gärna flera segelbåtsägare bland kunderna. Upp till 25 meters längd kan vi ha på master utan att bygga ut.

Mer info på Mats webbsida.

 

Mastämnen. Foto: Birger Sjöberg

Fingals mast ska bli cirka 10,7 meter, där cirka  en dryg meter hamnar under däck ovanpå kölen (och mitt i dubbelkojen i förpiken). Diametern blir cirka 140 mm en tredjedel över däck, där det sägs att det är mest påfrestning. Sedan är den ungefär jämntjock upp till salningen (där spridare, undervant, dirkar, backstag och förstag är infästade) och sedan smalnar den av till en vitmålad kaltopp på cirka 70 mm.

Detta finns på beställningslistan:

  • En ihålig mast, diameter ca 150-170 mm (kan smalna av) längd ca 11000 mm
  •  En storbom, längd ca 5200 mm, diameter runt 90 mm avsmalnande (bör göras ihålig, men jag är öppen för förslag)
  • En gaffel, längd ca 3600 mm, diameter runt 50-60 mm
  • Spridare, längd ca 700 mm med spridarnockar (kan ev vara aluminium/stål)
  • Storbomsbeslag (kan vara rostfritt)
  • Mastbeslag för spridare kombinerad med fäste för förstag, dirk, barduner och galge för klofallet. Kan vara rostfritt.

Bom, gaffel och Peterbom till focken blir troligen i massivt trä. Detta material har jag inte hunnit lokalisera ännu. Här kanske vi ska prova windsurfingmaster i kolfiber för gaffel och toppstång – har du en begagnad mast liggande i garaget får du gärna höra av dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *