Mer om mantåg och manstågstöttefötter

Home » Projekt » Projekt på Svea » Mer om mantåg och manstågstöttefötter

By micke on March 28, 2015. No Comments

jackline-fairleadDe flesta har väl varit med om att någon burit av mot mantågen eller att en fender knuten i övre mantåget har fastnat och drar allt nedåt/utåt?

Det blir en avsevärd bändande kraft och så småningom börjar det läcka in vatten genom skruvhålen. I värsta fall blir det skador i däcket. Jag har letat bra mantågsstöttefötter men inte hittat någon bra – kanske är det läge att göra egna?

I detta inlägg gjorde jag ett par skisser, med den största fördelen att det går att avpassa så de passar perfekt till fotlisten som är cirka 7 cm hög runt om båten. Tyvärr har den inte samma vinkel hela vägen och varje fot måste anpassas till det. (Länk till liknande lösningar; exempel 1, exempel 2)

mantag_solidJag har massiva ø 21 mm RF stång (längd12 cm) som på större båtar (som Hallberg Rassy och gamla Najad) sitter nerborrade och limmade i relingen. På dessa träs sedan det rör som utgör stöttan. En möjlig lösning för dessa är att göra en extra bred “reling” som är fästa i däck och fotlist och som blir en stark lösning …

De befintliga stöttorna är bara 56-62 cm höga och är säkert mer snubbeltråd än för att verkligen förhindra någon att trilla överbord, eftersom det är strax över knähöjd. 70-90 cm höga mantåg vore naturligtvis det bästa, men kommer nog att bli svårt på en så liten båt som Roobarb.

Men en idé kom till mig 😉

Eftersom jag också funderar på att flytta ut vanten till utanpåliggande röstjärn (som på Fingal) så funderade jag på om toppvantet skulle kunna ersätta en mantågsstötta. Jag funderade på att modifiera ett rostfritt kabellås, men hittade  CS Johnsons fäste, som främst är tänkt för jacklines som är mycket dyrt (US$135/styck) men som verkar vara mycket stabila. (Hittade ett exempel på en hemmagjord inte fullt så stark version, men som säkert kan utvecklas till något fungerande).

Om fästet är på vanten så kan det enkelt göras högre. Det ser kanske lite konstigt ut, men med rätt teknisk lösning så behöver kanske den bara vara monterad på havet.

Har jag tänkt rätt? Synpunkter önskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *