Lifta runt på oceanerna?

Home » Aktuellt » Lifta runt på oceanerna?

By micke on October 25, 2000. No Comments

anslagstavla_las_palmasJag har fått flera frågor om hur man kan lifta på oceanerna och gjorde en sammanfattning. Jag har själv hittills inte gått runt i hamnar och frågat efter lift men tror det är ett bra sätt innan man säkert vet om man vill skaffa sin egen båt …

Om du vill segla på oceanerna finns det flera vägar att gå!

Kontakta båtar redan i Sverige

Det finns flera fördelar att träffa skeppare och besättning redan innan de lämnar Sverige. Det man brukar kalla “personkemi” är svårt att få att fungera ibland – exemplen är många där besättningen inte fort nog kan komma av båten efter t ex Atlantöverseglingen!

Om det är möjligt så avtala med en båt att möta upp dem i tex Las Palmas i november för Atlantseglingen ( eller kanske Panama för lite mer äventyrlig segling 😉 Kontakt med båtarna får du genom att fråga runt – bekanta eller hos båtklubbar ( tex Oceanseglarklubben har en kontaktperson som förmedlar båtar och besättningsmedlemmar, fast du bör nog bli medlem i OSK först. Medelhavseglarna kan vara en annan ingång.)

ARC-seglingen

Ta en billig resa ner till Kanarieöarna/Las Palmas (blir jobbigt att pendla om du tar en sista-minutenresa och hamnar på södra delen av ön) och gå runt och fråga på båtarna. Som svensk har du redan från början ett bra rykte som arbetsvillig och som bra seglare.

ARC brukar starta i slutet av november men du bör vara där minst 2 veckor innan. Det är också så att tjejer har mycket lättare att hitta båt än killarna … Hur orättvist den än kan verka så är det ibland utseende och kanske ibland till och med utsikten för en romans som gör det lättare för tjejer att snabbt hitta en villig båt.

ARC (Atlantic Rally for Cruisers) lämnar alltså Kanarieöarna den 21 november i år (1999) och beräknas vara i St Lucia runt den 18 december. De flesta skeppare förväntar sig att man delar de löpande kostnaderna ombord – som mat, bränsle och hamnavgifter. Hur mycket det blir beror på. Vanligt är nog en hundralapp om dagen men det finns de som vill ha flera hundra kronor (och då närmar man sig att betala en charter över …).
Tillkommer gör flyg till Kanarieöarna och från Västindien och mat och husrum då man inte är ombord.

Sätta upp lappar i hamnar

Tajma din jordenruntresa med vindarna och säsongerna och bli populär! När jag seglade över Söderhavet försökte en del båtar “stjäla” min besättning inför överseglingarna! Men det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. T.ex. Norra Europa, juni-juli Kanarieöarna, november Västindien april-maj Panama, maj-juni Tahiti, juni-juli Fiji, oktober Nya Zeeland, april. Köp en jorden-runt biljett med många stopp för att komma runt problemet för en skeppare att “lösa ut” dig ur ankomstlandet om du inte skulle ha tillräckligt med pengar. Skepparen har det juridiska ansvaret för båt och besättning vilket gör att de ofta drar sig för att ta ombord okänd besättning. Gäller även om du har med dig droger ombord.

Professionella besättningsförmedlare

Har jag ingen erfarenhet av men en del företag påstår i sina annonser att de tar hand om / förmedlar en oerfaren person också. Jag är en smula skeptisk eftersom de tar en anmälnings/förmedlingsavgift och alltså tjänar pengar på de som drömmer om att segla på haven …

För att hitta dessa företag kan man köpa vilken engelsk båttidning som helst där det finns ett flertal i varje nummer som annonserar

Fler tips!

Bra att visa upp är intyg (förarintyg/kustskepparexamen etc) och ett eller flera rekommendationsbrev. Det bör vara brev på engelska från skeppare du seglat med (dock behöver det inte vara på “oceanerna”) som säger att du kan jobba hårt osv.

För din egen skull kan du ju ta reda på om du drabbas hårt av sjösjuka – dvs; alla kan drabbas men ett fåtal “slås ut” av illamåendet och rör sig inte ur kojen på hela överseglingen!! Ingen önskar, tämligen förståeligt, ha en sådan ombord – testa det om möjligt under någon höstkuling utomskärs innan du sticker …

Jag själv skulle nog välja ressätt 3 – fast då vet jag var jag kan plocka upp rätt “lift” och har “rätt” erfarenheter. Jag skulle försöka hitta en båt från Panama till Nya Zeeland eller Australien under perioden april – november, gärna med en besättning som jag har lärt känna tidigare. Söderhavet är alldeles oslagbart och trots jag seglat där under 2 säsonger så finns det så mycket kvar att upptäcka!

Om det är en Atlantsegling och att få mycket erfarenhet du är ute efter så kan du satsa på att vara med att segla hem en båt från Västindien. Inte alls lika poulärt – sämre väder, längre tid på havet och till viss del svårare att hitta en båt (utspridda över de Karibiska öarna – dock är Antigua ett bra tips …).

Dock finns det fler båtar som behöver besättning än det finns tillgängliga besättningsmän, så jag har hört om att en del har haft tur och till och med fått betalt. Ofta har skepparen/besättningen större erfarenhet och är inte lika lättstressade, vilket kan ge en “bättre” stämning ombord.

Jag är ingen expert men hade själv lite problem innan jag lyckades få ihop en besättning för alla månader till havs – jag tog sabbatsår men de jag seglade med utnyttjade sin semester. Vi kom alla bra överens, främst beroende på att jag bara tog ombord sådana jag kände sedan tidigare och kunde lita på.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *