Läsartips: Borrproblem för nya propelleraxeln

Home » Projekt » Fingalprojektet » Läsartips: Borrproblem för nya propelleraxeln

By micke on May 21, 2012. 1 Comment

Läste om dina borrproblem. Fundera på en annan lösning: Såga bort gamla “propaxelhålet” och godset runtom helt och hållet. Drastiskt, ja och svårt komma åt med vinkelkap och grova brotchar, ja. Och fult blir det, momentant. (Lämna kvar en liten “remsa” av gamla långa hålets inre styrbordsida om du vill ha struten liggande längs den, i samma riktning som gamla propaxeln.)

Sedan monterar du fast motor, axel, inre axeltätning och propellerstrut exakt på sina rätta platser. Struten och kanske axeln får du stötta på plats provisoriskt här och där.

Därefter plastar du fast struten, först vid sidan av de provisoriska stöttorna. När det härdat plockar du bort stöttningen och plastar fast resten. Gärna med epoxy som fäster bättre än polyester, framför allt på strutens stålrör. Hitills är det ganska lätt och snabbt (nåja), det som tar tid är att få det snyggt och slätt, att få den nya inplastningen att följa skrovets in- och utsida. (Men det kan du ev vänta med till ett annat år, bara plasten blir lagom tjock, och tät.)

Flera fördelar:

Lättaste sättet att få motor-axel-tätning-propellerstrut i exakt linje. I princip behövs ingen ytterligare justering. Lätt att montera struten och axeltätningen rätt i längsled. (Och axeln behöver inte kapas förrän allt är på plats.) Lättare att få axeltätningen på plats, jämfört med att åla in i akterskeppet senare. Bästa sättet att verkligen få fast propellerstruten, du vet nu att plasten verkligen limmar hela ytan på röret.

Nu vet du också hur den nya plasten runt struten verkligen ser ut, att den är homogen. Om propellerstruten/axeln egentligen inte ska ha samma position som gamla axeln, är detta sättet förmodligen lättare än att borra. Kostnaden är (kanske) mer tid och mer plast/epoxy och glasfiber.

(Eftersom min axel skulle ha en annan vinkel än den gamla, så var detta min metod på Späckhuggaren. Men jag hade betydligt mindre plast att såga bort. Och jag upptäckte att den gamla propellerhylsan nätt och jämt satt fast i båten, den kunde ha läckt eller lossat när som helst. Den hade monterats vid ett motorbyte, inte av originalvarvet.)

Hälsningar

Tomas Wahlberg

One Response to Läsartips: Borrproblem för nya propelleraxeln

  1. Pingback: » Byggblogg: måndag 25 mars Fingalprojektet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *