Läsarförslag: inredning och överbyggnad

Home » Projekt » Fingalprojektet » Läsarförslag: inredning och överbyggnad

By micke on February 15, 2012. 2 Comments

Från Tomas Wahlberg i Göteborg kom en mycket långt gången skiss gjord med ritprogrammet Illustrator, där han tänkt genom många delar vad en ombyggnad av en klassisk båt skulle kunna bli.

Jag blev mycket glad över Tomas mejl och vissa idéer, som våtgarderob, lutande kojbottnar, midskeppsknapar och kragen runt fördäcksluckan/mastfoten ska jag försöka få in i konstruktionen.

Men det finns mycket annat i Tomas förslag som är tankeväckande. Han har ett dubbelskott på överbyggnaden mot sittbrunnen för instrument, ett stegformat peke som ger stabilitet i sidled utan att behöva stagas.

Tomas har bland annat ritat in toalett och pentry, något som jag tror inte ska komma i detta projekt – när vi seglar lagar vi ofta mat på ett litet gasolkök som vi tar ut i sittbrunnen för att slippa vattenånga och stekos inne i kajutan. Skulle det regna kan ett sittbrunnkapell uppspänt över bommen utgöra skydd. Eller så blir det mackor.

Sedan kommer Fingal heller inte att ha någon fast toalett, utan det blir gästhamnar/skärgårdsmajor eller i nödfall en liten transportabel träsits som med majsstärkelsepåsar som återförs till sopstation i land eller möjligen som sista utväg grävas ner om det är långt till nästa besök till hamnarnas sophantering.

Inredningen i Fingal visade sig vara i tämligen gott skick och jag ska försöka behålla de två kojerna i salongen och förlänga dem i förpiken när jag tar bort garderoberna. De få ändringarna i inredningen är främst för att spara tid för att jag förhoppningsvis ska kunna provsegla redan under senare delen av denna sommar – och möjligen ger jag mig på en förbättring av inredningen till nästa vinter om det visar sig inte fungera …

Ladda ner Tomas PDF och kom gärna med synpunkter!

Från Tomas mejl:

Hej Micke
Gaffelriggen kan jag inte hjälpa dig med, trots att jag några år  seglade en liten norsk snipa med gaffelrigg och ett kraftigt peke.  Senare ägare har tyvärr seglat henne i sank. Att ha ett peke man  kunde stå stadigt på fann jag dock ovärderligt.Men jag har funderat en del kring inredning och annat, bifogas.
Har seglat en dansk Späckhuggare i över trettio år, på senare tid mest  som dagseglare. Numera är den utrustad med en Ozeco elmotor. Så en  del av funderingarna baseras på den båten, samt kortare seglingar med  flera andra båtar (Mistress, Najad 34 mfl). Skotningen av storseglet är ovanlig, men funkar utmärkt (finns på  Grinde, Späckhuggare, LM-båtar).
Om propelleraxeln ska ligga bredvid hjärtstocken får man fundera noga  på placering och vinkling i sidled. En “riktig” våtgarderob vid ingången har saknats på de flesta båtar  jag seglat, konstigt egentligen.
Hälsningar
Tomas Wahlberg

2 Responses to Läsarförslag: inredning och överbyggnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *